ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ
Αρχαίος Ναός του Ποσειδώνος
Στο σημείο που βρίσκεται ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής - Μαρκέσι
πρέπει να βρισκόταν παλαιοχριστιανικός Ναός και, επειδή η περιοχή ονομάζεται «Θεοτόκος», καταλήγουμε στη βεβαιότητα ότι στην εκκλησία τιμούνταν η Παναγία η Θεοτόκος.
Κάτω και γύρω από το λόφο διατηρούνται ερείπια της αρχαίας πόλης. Τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα είναι τα θεμέλια ενός αρχαίου Ναού στην κορυφή του βορειοανατολικού λόφου.
Ο Φρέντριχ ήταν ο πρώτος που σχεδίασε το Ναό, μάλλον με ακρίβεια.
Ο Ναός είναι προσανατολισμένος από ανατολάς προς δυσμάς. Η δυτική πλευρά της έχει μήκος 14 μέτρα, ενώ το τμήμα της βόρειας πλευράς είναι περίπου 24 μέτρα. Η βάση και το στήριγμα των κιόνων του αρχαιοελληνικού Ναού είναι κατασκευασμένη με μεγάλα ασβεστολιθικά τετράγωνα, ενώ ο κύριος Ναός με πέτρες από ασβεστολιθικό πέτρωμα, προφανώς βγαλμένες από το λατομείο που βρίσκεται στον απέναντι βορειοδυτικό λόφο.
Ο Ναός ταυτίζεται με το Ναό του Ποσειδώνος. Ήταν μεγάλος, μεγαλοπρεπής και λογικά θα φαίνονταν στον ορίζοντα από τα πλοία που πλησίαζαν το Νησί από τα βόρεια. Βρίσκεται ψηλά στο λόφο στην άκρη της στεριάς, περιτριγυρισμένος από το πέλαγος.
Οι πέτρες των θεμελίων είναι λαξευμένες και αρκετά μεγάλες. Σε κάποια εποχή, αυτός ο ναός, αντικαταστάθηκε από ένα μικρότερο κτίριο με κατεύθυνση βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά. Στην ανασκαφή του 1971 ανακαλύφθηκαν 3 τάφοι στο εσωτερικό του. Στη δυτική πλευρά του οπίσθιου κτιρίου, τόσο ο Φρέντριχ όσο και ο Παπαγεωργίου αναφέρουν μια αψίδα.
Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ διορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού και υπηρέτησε από το 1965 ώς το 1992 στις εφορείες αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, Εύβοιας, Κέρκυρας καθώς και στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, ως διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχείου Μνημείων.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Αχ. Κρίκα «Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου