Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Σκυριανοί ιερωμένοι στους ανώτερους βαθμούς της ιεροσύνης

Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ

Ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, υπήρξε σημαντικός Σκυριανός λόγιος. Γεννήθηκε στη Σκύρο στα τέλη του 18ου αι. Προέρχονταν από την οικογένεια «Κουτσούπη» και το πραγματικό του όνομα ήταν Σταμάτιος Κουτσούπης. Λίγο πριν την επανάσταση του 1821 από τη Μονή Καρακάλου του Αγίου Όρους, όπου εμόναζε, στάλθηκε σαν ηγούμενος στο μετόχι της Μονής στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας. Εκείνη την περίοδο οι Ρουμάνοι και οι Ρώσοι εξέφραζαν το μεγάλο σεβασμό τους απέναντι στους Έλληνες κληρικούς. Γι’ αυτό το λόγο ο Σεραφείμ έγινε προσφιλής και απέκτησε σεβασμό και επιρροή. Το 1819 μυήθηκε από τον Γρηγόριο Δικαίο (Παπαφλέσσα) στη Φιλική Εταιρεία και αφοσιώθηκε στους σκοπούς της.

Ο Ιωάννης Φιλήμων[1], στο βιβλίο[2] του για την Επανάσταση του 1821, αναφέρεται στον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ[3] και στη θέση του στη Φιλική Εταιρεία. Μας πληροφορεί ότι ο Σεραφείμ κατείχε σπουδαία θέση στη Φιλική Εταιρεία, γι’ αυτό μπορούσε να επικοινωνεί απ’ ευθείας με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Τον Φεβρουάριο του 1821, ο Υψηλάντης από τη Ρωσία πέρασε στο Ιάσιο. Στις 29 του ίδιου μήνα στον Ναό των Τριών Ιεραρχών του Μετοχίου, όπου ηγούμενος ήταν ο Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Βενιαμίν Κωστάκης ευλόγησε την κήρυξη της Επανάστασης. Εκεί ήταν παρών ο Σεραφείμ.                                                                                                  

 


Κάστρο: Μαρμάρινες κολόνες στο ναό των Αγίων Αναργύρων.

Χρησιμοποιούνται  για τη διαμόρφωση του χώρου.

 Είχε εργαστεί για τη στιγμή αυτή[4]. Αργότερα, μετά τη κήρυξη της επαναστάσεως του 1821, προσέφερε όλες τις δυνάμεις του για την επιτυχία του αγώνα. Επέστρεψε στη Σκύρο περίπου το 1830, οπότε και μετέχει στις εκδηλώσεις του Επισκόπου Σκύρου Γρηγορίου. Μετά τον θάνατο του Επισκόπου Γρηγορίου, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, διορίζεται μέλος της Επισκοπικής Επιτροπής. Στη θέση αυτή παρέμεινε οκτώ μήνες, οπότε αντικαταστάθηκε από τον συμπολίτη του Αρχιμανδρίτη Μακάριο Βαρλαάμ. Για τις υπηρεσίες του στο Έθνος του απονεμήθηκε ισόβια τιμητική σύνταξη 70 δραχμών.

 

                               Κάστρο: ΠαλαιοΧριστιανικό σκεύος (πιθανά κολυμπήθρα στο ναό των Αγίων Αναργύρων.



[1] Ο Ιωάννης Φιλήμων (1798/1799–1874) ήταν Έλληνας ιστορικός συγγραφέας του 19ου αιώνα και εκδότης της εφημερίδας Αιών. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1798 ή 1799. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή ενώ έμαθε και την τυπογραφεία εργαζόμενος στο Πατριαρχικό Τυπογραφείο στην στοιχειοθέτηση του πρώτου τόμου της Κιβωτού της Ελληνικής Γλώσσας.

[2] «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως», Τόμος Α΄, Παράρτημα Β΄, στον κατάλογο στη θέση με α/α 622

[3] Γράφει σχετικά ο Ιωάννης Φιλήμων. «ο τριεραρχίτης Σεραφείμ, εκ Σκύρου καταγόμενος, το επάγγελμα Προηγούμενος Καρακάλου, εγένετο μέλος της Εταιρείας τω 1819 υπό του Γρηγορίου Δικαίου, δηλαδή του Παπαφλέσσα, εν Ιασίω, τόπο κατηχήσεως προσφέρας 10 φλωρία με υποσχέσας πολλάς»

[4] Μελέτη του καθηγητή και ερευνητή Νίκου Βαρσάμου. Κείμενα από εκδήλωση για τον εορτασμό της 172ης επετείου από την απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους. Σκύρος 15 Ιουνίου 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου