Δώδεκα: Ο «τέλειος αριθμός»
Ο Δευκαλίωνας, βασιλιάς στην περιοχή της Φθίας, στη Θεσσαλία, ήταν ο πρώτος που έστησε βωμό στους δώδεκα θεούς, τιμώντας τους όλους μαζί. Από αυτόν ξεκίνησε η λατρεία του «Δωδεκάθεου» ως συνόλου.
Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου.
Στην αρχαιότητα, υπήρχαν τουλάχιστο έξι βουνά με την ονομασία Όλυμπος. Όταν όμως οι αρχαίοι μιλούσαν για «Ολύμπιους θεούς», εννοούσαν αυτούς που ζούσαν στον θεσσαλικό Όλυμπο. Αν και άργησε να γεννηθεί, ο Ήφαιστος ήταν αυτός που είχε διαμορφώσει τους θεϊκούς χώρους: Ένα παλάτι για κάθε θεό, με πιο λαμπρό και πιο ψηλά από των άλλων το παλάτι του Δία. Στο στέκι του Δία μαζεύονταν οι θεοί. Ο Απόλλωνας τους έπαιζε λύρα, οι Μούσες τους τραγουδούσαν και η Ήβη, η κόρη των οικοδεσποτών Δία και Ήρας, τους πρόσφερε την αμβροσία μέσα σε χρυσά πιάτα.
Ο Δίας
Η θεϊκή ιεραρχία ήταν σαφής: Με προτροπή της Γης, ο Δίας αναγνωρίστηκε βασιλιάς θεών και ανθρώπων. Μοιράστηκε τον χώρο με τα δυο αδέλφια του, τον Ποσειδώνα και τον Άδη. Στον ίδιο έλαχε η βασιλεία του Ουρανού. Στον Ποσειδώνα της Θάλασσας. Στον Άδη του Κάτω Κόσμου. Και οι τρεις είχαν την συγκυριαρχία της Γης, με δικαίωμα να κατοικούν στον Όλυμπο. Αμέσως μετά, έρχονταν οι τρεις αδελφές τους:
Η Ήρα, βασίλισσα θεών και ανθρώπων ως σύζυγος του Δία, η Εστία, πρώτη από τις κόρες του Κρόνου, και η Δήμητρα.
Η Ηρα
Ακολουθούσαν τα παιδιά του Δία: Ερμής, Ήφαιστος, Απόλλωνας τα αγόρια, Άρτεμη, Αθηνά και Αφροδίτη (που όμως δεν ήταν κόρη του Δία) τα κορίτσια. Σχηματίζονταν έτσι τέσσερις τριάδες.
Το Δωδεκάθεο αποτελούν 6 άνδρες (Δίας, Απόλλων, Ποσειδώνας, Άρης, Ερμής, Ήφαιστος) και 6 γυναίκες (Ήρα, Αθηνά, Αφροδίτη, Άρτεμις, Δήμητρα, Εστία).
Άλλωστε, ο αριθμός δώδεκα ακολουθούσε και την προηγούμενη των Ολυμπίων σειρά θεών.
Δώδεκα ήταν οι Τιτάνες. Έξι άρρενες: Ωκεανός, Κάος, Κοίος, Υπερίων, Ιαπετός, Κρόνος και Έξι θήλεις: Θυία, Ρέα, Θέμις, Μνημοσύνη, Τηθύς, Φοίβη.
Δώδεκα τα παιδιά του Αιόλου. Δώδεκα οι άθλοι του Ηρακλή. Ιωνική δωδεκάπολη.
Οι 12 άθλοι του Ηρακλή αναπαριστούν το πέρασμα του ήλιου από τα 12 ζώδια
Δώδεκα ήταν και οι γιοι του Ιπποκόοντα, του σφετεριστή του βασιλικού θρόνου της Σπάρτης.η Λητώ σε 12 ημέρες έφτασε στη Δήλο για να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Ο Αχιλλέας 12 Τρώες θυσίασε προς τιμήν του νεκρού Πατρόκλου. Με 12 καράβια πήρε τον δρόμο της επιστροφής ο Οδυσσέας. Επίσης δώδεκα ζωδιακές περιπέτειες πρέπει να ξεπεράσει και ο Οδυσσέας προτού φθάσει στην Ιθάκη.
Η Ήβη κόρη του Δία και της Ήρας. Ήταν η οινοχόος (υπεύθυνη για την «αραίωση» του ποτού) των θεών του Όλυμπου, και διένειμε το Νέκταρ και την Αμβροσία τους.
Δώδεκα ήταν οι βασιλείς που αποτελούσαν το συμβουλευτικό σώμα του Αλκίνοου στο νησί των Φαιάκων. Φθάνοντας στην Ιθάκη αφού πέρασε τις 12 δοκιμασίες έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσει τους μνηστήρες στο παραδοσιακό αγώνισμα του Τόξου όπου ετοιμάζονται 12 πελέκεις στη σειρά και ο υποψήφιος πρέπει να περάσει το βέλος από την οπή και των 12 πελέκεων που ήταν στημένοι στη σειρά ο ένας πίσω από τον άλλον.
Ο αριθμός δώδεκα είναι μαγικός. Όταν ο άνθρωπος τον εφηύρε, ανακάλυψε ότι έχει τεράστιες δυνατότητες.
Όλοι μας ζούμε καθημερινά τους κύκλους του μαγικού αριθμού 12. Τις 12 Ώρες της μέρας και της νύχτας και τους 12 Μήνες του χρόνου. Όλοι γνωρίζουμε τα 12 Ζώδια, τους 12 Μαθητές του Χριστού, τους 12 Θεούς του Ολύμπου. Στο σώμα μας έχουμε 12 μεσημβρινούς, 12 κρανιακά νεύρα και υπάρχουν αμέτρητοι κύκλοι του 12, σε έναν Μεγάλο και Αέναο Κύκλο, τον Κύκλο της Ζωής!
Η παρουσία του αριθμού 12 σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, σε όλους τους πολιτισμούς και στις πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις των λαών από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα δεν είναι τυχαία.
Θεωρείται και είναι ένας «τέλειος αριθμός». Ο αριθμός 12 έχει 6 (τέλειος αριθμός) διαιρέτες 1, 2, 3, 4, 6, 12 με άθροισμα 1 + 2 + 3 + 4 + 6 + 12=28 ,επίσης τέλειος αριθμός. Είναι εξαιρετικά υψηλός σύνθετος αριθμός καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό διαιρετών με 6 διαιρέτες (1 2 3 4 6 12) σε σχέση με την αριθμητική του θέση.
Η προέλευση του πιθανώς πηγάζει από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του έτους, καθώς και από το γεγονός ότι υπάρχει 12 φάλαγγες (αρθρώσεις, οι οριζόντιες γραμμές των δαχτύλων) στα 4 δάχτυλα του χεριού εκτός του αντίχειρα.
Δώδεκα αντικείμενα μπορεί να τα έχει ένας. Μπορούν όμως να μοιραστούν και στα δύο. Κι αν βρεθεί και τρίτος, πάλι μπορούν να μοιραστούν σε ίσα μέρη. Το ίδιο κι αν μερίδιο διεκδικούν τέσσερις. Και με έξι γίνεται μοιρασιά και φυσικά με δώδεκα.
Η ιερότητά του προέρχεται από το αρχέγονο Δωδεκαδικό Σύστημα. Ήταν το πρώτο σύστημα αρίθμησης και με βάση αυτό έγινε ο χωρισμός της μέρας και της νύχτας σε δώδεκα ώρες, καθώς και η διαίρεση του έτους σε δώδεκα μήνες.
Δωδεκαδικό σύστημα αρίθμησης
Στο περίφημο ορθογώνιο τρίγωνο του Πυθαγόρα με κάθετες πλευρές 3, 4 και υποτείνουσα 5, το άθροισμα όλων των πλευρών δίνει τον ιερό αριθμό δώδεκα. Δώδεκα ήταν κατά τους Αλεξανδρινούς συγγραφείς οι Ώρες (εποχές) του έτους, θυγατέρες του Χρόνου και της Γαίας.
Ο Ιανός είναι ο Θεός των 12 μηνών και απεικονίζεται με 12 βωμούς κάτω από τα πόδια του.
Ο Ιησούς Χριστός επέλεξε δώδεκα μαθητές, οι οποίοι έγιναν αργότερα οι γνωστοί δώδεκα Απόστολοι.
Υπάρχουν 12 καταγραμμένες εμφανίσεις του Χριστού μετά τον θάνατό του: Στη Μαρία τη Μαγδαληνή, στις γυναίκες της Γαλιλαίας, σε δύο μαθητές, στον Πέτρο, στους δέκα Αποστόλους, σε έντεκα Αποστόλους, σε επτά Αποστόλους και άλλους ψαράδες, σε 500 αδελφούς ταυτόχρονα, στον Ιάκωβο το νεώτερο, στο Στέφανο τη στιγμή του μαρτυρίου του, στον Παύλο τη στιγμή της μεταστροφής του και στον Απόστολο Ιωάννη.
12 δώδεκα είναι οι ευαγγελικές περικοπές που διαβάζουν οι ιερείς στον Εσπερινό την Μεγάλη Πέμπτη γνωστές ως 12 Ευαγγέλια. Δωδεκαήμερο αναφέρεται η εορταστική περίοδος από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή των Θεοφανείων. Δώδεκα είναι τα άρθρα του Συμβόλου της πίστεως. Δώδεκα άρτοι της προθέσεως, βωμοί εκ 12 λίθων, 12 πύλες της ουράνιας Ιερουσαλήμ, 12 κόφινοι πλήρεις περισσευμάτων από τη διατροφή των 5.000, και 12X12.000 = 144.000 οι «σεσωμένοι» στην Αποκάλυψη.
Επηρεασμένοι σε αρκετά σημεία από το Χριστιανισμό, οι Μουσουλμάνοι και ειδικότερα οι Σιίτες πιστεύουν επιπλέον (κι αυτή είναι η διαφορά τους με τους Σουνίτες): α) στους 12 δώδεκα Ιμάμηδες και β) στη δικαιοσύνη και την ειρήνη που θα έλθει στον κόσμο από τον δωδέκατο Ιμάμη (ενώ τον Ιησού Χριστό [Ισά] τον θεωρούν ως προφήτη, πρόδρομο του Μωάμεθ, ο οποίος θεωρείται ο τελευταίος προφήτης του Θεού). Μετά τον θάνατο του προφήτη, η καθοδήγηση των Μουσουλμάνων γίνεται με τους δώδεκα Ιμάμηδες, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα έλθει ξανά, φέρνοντας ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο.
Πίνακας με τα ονόματα των δώδεκα ιμάμηδων του Σιιτικού Ισλάμ (Ιράν)
Όπως οι δώδεκα υιοί του Ιακώβ, οι δώδεκα Πατριάρχες, ήταν οι αρχηγοί των δώδεκα φυλών του Ισραήλ.
Η δυτική αστρολογική παράδοση, που θεμελιώθηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Πτολεμαίο, αποτελείται από δώδεκα ζώδια, με βάση τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και των άστρων. Αυτά τα δώδεκα ζώδια θεωρούνται ως εκπρόσωποι των δώδεκα βασικών τύπων προσωπικότητας, αντανακλώντας τους χαρακτηριστικούς τρόπους έκφρασης.
Το σύστημα του Κινέζικου ωροσκοπίου στηρίζεται σε αστρολογικούς κύκλους των 12 ετών. Σημαντικό ρόλο παίζει το Κινέζικο ημερολόγιο που βασίζεται στους κύκλους του φεγγαριού.
Δωδεκάθεο είχαν και οι Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι και πολλοί άλλοι λαοί. Ο Ηρόδοτος υποστηρίζει ότι το ελληνικό Δωδεκάθεο προήλθε από το αιγυπτιακό. Και τα δύο όμως πρέπει να έχουν κοινή ασιατική προέλευση.
12 μεσημβρινοί του σώματος που χωρίζονται σε ομάδες σύμφωνα με τα πέντε στοιχεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
12 οι στάσεις της Γιόγκα, με την οποία μπορούμε να φέρουμε ευεξία και ζωτικότητα σε όλο το σώμα.
Το «μπλε λουλούδι», ένα από τα σπανιότερα λουλούδια του κόσμου ανθίζει μόνο μία φορά κάθε 12 χρόνια. Φυτρώνει στην Κεράλα της νότιας Ινδίας και όταν ανθίζει σκεπάζει όλους τους λόφους με αποχρώσεις του μπλε. Τα λουλούδια αυτά άνθισαν το 1982, το 1994, το 2006, το 2018 και η επόμενη ανθοφορία αναμένεται το 2030!
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Αχ. Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου