ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ Άγιοι Απόστολοι
Θέση: Μαυρουνάς*
Εορτάζει στις 30 Ιουνίου. Σύναξη των Αγίων δώδεκα Αποστόλων**
Η εκκλησία Αγίων δώδεκα Αποστόλων χτίστηκε πάνω στα ερείπια άλλου ναού, που υπήρχε εκεί τον 10ο αιώνα, σύγχρονος των Ιερών Μονών Γεννήσεως του Χριστού (χτίστηκε στα 979) και της μονής της Αγίας Παρασκευής.
Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1952.
Είναι άλλη μία περίπτωση, που Άγιος παρουσιάζεται στο όνειρο. Στην περίπτωση αυτή 12 καλόγεροι παρουσιάστηκαν στο όνειρο της γιαγιάς του Τζάνου Ορφανού, την Άννα Τραχανά-Ορφανού, και της υπέδειξαν το μέρος, όπου πρέπει να χτίσει το Ναό. Έτσι ο Ναός πήρε το όνομα «Δώδεκα Απόστολοι».
Άλλη παραλλαγή λέει πως της είπαν: «εδώ που κάθεστε και πίνετε τον καφέ σας (στην πεζούλα), από κάτω είναι τα κόκκαλα 12 τάφων. Πράγματι, στο σημείο ανέγερσης του ναού, υπήρχαν κόκκαλα, τα οποία ξανάχωσαν στη γη.
Ο Ναός είναι καμαροσκέπαστος, σοβατισμένος μέσα – έξω και επιχρισμένος με ασβέστη. Το τέμπλο είναι ξύλινο και η αψίδα βρίσκεται σε όλο το πλάτος του. Το Άγιο Βήμα είναι ελαφρά ψηλότερα από το δάπεδο και εσωτερικά στον ανατολικό τοίχο έχει κόγχη, που χρησιμοποιείται ως Αγία Τράπεζα
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756
1. ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΜΑΥΡΟΥΝΑΣ
Οι αρχικοί κτήτορες ήταν επτά
1. Οικ. Μαρίας Μαυρογιώργη-Σαρρή
2. Οικ. Μαρίας Μαυρογιώργη
3. Οικ. Αμέρισσας Ορφανού
4. Ματζουράνης Μαυρογιώργης
5. Φτούλης Κωνσταντίνος (Πούρνος)
6. Παπα-Κωνσταντής Μαυρογιώργης
7. Θεοτόκης Αχριάνης
Σήμερα επίτροποι είναι:
1. Γιώργος Ι. Μαυρογιώργης
2. Τζάνος Ορφανός
3. Άννα Φτούλη (Ψιψή)
4. Τάκος Φραγκούλης
*Μαυρουνάς: Είναι το βουνό που βρίσκεται απέναντι από το χωριό και στη Δυτική του πλευρά. Βρίσκεται ανάμεσα στον ανηφορικό αγροτικό χωματόδρομο που ξεκινάει από το Χωριό, φτάνει στους Αγίους Αποστόλους και συνεχίζει προς την Αγία Παρασκευή, την Παναγία Λυμπιανή, τα Μελαχτά, Χριστός τ’ Αμπάση, Μεσόχωρα, Σήκανο, Φερές, Παναγία Λυμπιανή.
Το ετυμολογικό της λέξης πιθανό να προέρχεται από το συνθετικό (Μαύρος + Βουνό< Μαυρο+βουνας<Μαυρο+ουνάς<Μαυρουνάς. Μαύρα Χώματα.
Στα Α.Ε.Σ. και στον Κώδικα του Αγίου Γεωργίου αναφέρεται με διάφορες ονομασίες όπως: Μαβουρνάς, Μαυρωνάς, Μαυρουνάς, Μαυρωνάς, Μαβρουνάς, Μαβρονάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου