Τα «θαύματα» και τα «παράδοξα» της λατρείας του Αγίου Γεωργίου
Έτσι, δε θα μπορούσε να πει κάποιος πώς την οδηγούσε ο άνθρωπος. Η εικόνα τραβούσε τον τυφλό μπρος στους οφειλέτες του Αγίου. Έπεφτε πάνω τους με ορμή, χτυπώντας τους αλύπητα, ώσπου να τους αναγκάσει να δώσουν το χρέος τους στον Αη Γιώργη. Ο Tournefort γράφει επίσης πως εκείνη την περίοδο στο Μοναστήρι βρίσκονταν 5 μοναχοί, οι οποίοι εξαπατούσαν τους κατοίκους «δια θαυματοποιών πράξεων». Θεωρούσε πως αυτός που κρατούσε την εικόνα δεν ήταν τυφλός, αλλά έπεφτε πάνα στους πιστούς «δήθεν ακουσίως». Οι αφοσιωμένοι πιστοί αποδέχονταν το θαύμα και δεν αντιδρούσαν. Φοβούνταν την «οργή του Αγίου».
Το φαινόμενο της καπηλείας των εικόνων του Αγίου Γεωργίου προκάλεσε ακόμα και την οργή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου[2].
Το έτος 1755 στη σελίδα 127 ο Κώδικας γράφει: «αψνε (1755) του Ιουλίου ήλθεν γράμμα από τον Πατριάρχην τον Κύριλλον με δεσμόν φρικτόν, πλέον η αγίαις εικόνες να μην ταις ευγαίνουν, καθός ήταν συνήθεια από το παλαιόν και τα έβγαιναν. Ήλθεν και πρωτήτερα το αυτό έτη ο Άγιος Θηβών έξαρχος της μεγάλης Εκκλησίας δια βοήθιες και εκείνος άφησε δεσμόν να μην ταις ευγαίνουν και έστω εις ανθίμησιν πάντων ημάς»[3].
Το γεγονός συνέβη επί των ημερών του Επισκόπου Σκύρου Ιερεμία (1748-1755). Λόγω της απαγόρευσης λιτανείας των εικόνων ήρθε σε σύγκρουση με τους Σκυριανούς με αποτέλεσμα να παραιτηθεί την ίδια χρονιά 1755.
Δύο συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε από αυτά τα γεγονότα. Πρώτα ότι το φαινόμενο της ιεροκαπηλείας των Καλογήρων πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ώστε να αναγκαστεί ακόμα και ο ίδιος ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως να καταδικάσει την αγυρτεία των Καλογήρων.
Δεύτερον ότι οι Σκυριανοί, παρά το γεγονός της εξαπάτησής τους, δεν συμφωνούσαν με την κατάργηση της λιτάνευσης των εικόνων, φοβούμενοι μην ασεβήσουν και επισύρουν την οργή του Άη-Γιώργη. Για τους απλούς Σκυριανούς η πίστη είναι βαθιά υπαρξιακή επιλογή και κανείς δεν μπορεί να την κρίνει. Δεν ισχύει το ίδιο με το εμπόριο πίστης και ελπίδας. Το δικαίωμα των ανθρώπων στην πίστη και στην ελπίδα είναι απόλυτα σεβαστό, γιατί έτσι αντλούν αναγκαία υπαρξιακή δύναμη. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην πίστη. Είναι ένα δικαίωμα, που πρέπει να γίνεται σεβαστό. Αποτελεί δικαίωμα που βρίσκεται υπεράνω κριτικής. Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο το εμπόριο της πίστης, της ελπίδας και των «θαυμάτων». Είναι άλλο πράγμα να προσπαθεί να στηρίξει τον άρρωστο μέσα από την πίστη – που είναι μεγάλο αποκούμπι – και άλλο να του «τάζει» θεραπεία.
Είναι άλλο πράγμα να στηρίξει τον πιστό στην αγωνία και τον πόνο του και άλλο αυτό να καταλήγει να τον εκμεταλλεύεται.
Είναι πρόβλημα με τον οποιοδήποτε αποπειράται στο όνομα της πίστης να έχει οικονομικά οφέλη αντί να δημιουργεί ένα χώρο πίστης, που να αποτελεί αποκούμπι των πιστών χριστιανών. Αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να έχουν θέση στην Εκκλησία. Τέτοια εξαπάτηση και αγυρτεία, συνέβαινε μέχρι την πρώτη δεκαετία του 20ού αι.. Μέχρι τότε οι εύπιστοι κάτοικοι πίστευαν ότι το κρασί στο πιθάρι την εορτή του Αγίου Γεωργίου δεν εξαντλούνταν ποτέ, όσο και αν διανέμονταν[4].
Μία διαφορετική περίπτωση συνέβη 10 χρόνια νωρίτερα, (από την παρέμβαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου το 1745, όταν η συμπεριφορά των μοναχών προκάλεσε ακόμα και την οργή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου) με τον ηγούμενο της Μονής Νεκτάριο. Στον Κώδικα το έτος 1745 (8 Σεπτεμβρίου) διαβάζουμε: «Οικονομέβοντος εγώ ο γερονεκτάριος από την πελοπόνισον από κατηλίκι βοστίτζας εκ κόμης ρασκαβή ευλέποντας όπου τα χωράφια να παίρνουν ολίγα εις το σπαρτώ επιδί τις και στη βουκολίνα να έχει το μετόχι χωράφι ολίγων περισόν όμως με το νάντω επλάκωνέτα νερό και εγίνονταν λίμνα τόχαν παρατήσει και φοτίζοντάς μου οσάν αμαρτωλόν ο άγιος ευγάλαμεν την αγίαν οικόνα μίαν ημέραν και μας έδειξεν ότι να σκάψωμεν ένα μπόγι σε δύο τόπους και εκεί θέλει ευρεθί χάσμα, όπου να πέρνει το νερό όλον και να το καταχθονιάζει…….»[5].
Εδώ αντιμετωπίζουμε ένα είδος Εικονομαντείας ή θαύματος. Το χωράφι στον Βουκολίνα, δωρεά στο Μοναστήρι πλημμύριζε.
Ο γέρων Νεκτάριος πήγε με την εικόνα του Αγίου, η οποία του υπέδειξε το σημείο, όπου θα σκάψει μία τρύπα, όσο το μπόι του ανθρώπου.
Εκεί θα βρει ένα υπόγειο κενό στο οποίο θα στραγγίζει το νερό. Έτσι και έγινε. Ο Άγιος έκανε το θαύμα του και το χωράφι σώθηκε. Ο Νεκτάριος ήταν ηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου από τον Αύγουστο 1757 μέχρι τον Αύγουστο 1763. Τότε οι Ηγούμενοι νοίκιαζαν τη Μονή και τα κτήματά της από τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Η θητεία τους ήταν 6 χρόνια.
[1]Νίκη Λ. Πέρδικα:
«Σκύρος: Εντυπώσεις και περιγραφαί – Ιστορικά και λαογραφικά σημειώματα – ήθη
και έθιμα – μνημεία του λόγου του λαού». Αθήναι, Τύποις Πυρσός (τ. 1), 1940.
[2] Ο Κύριλλος Ε΄ (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καράκαλλος) ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τα έτη 1748-1751 και 1752-1757. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα στα τέλη του 17ου αιώνα., Μαθήτευσε στη σχολή της µονής Φιλοσόφου στην ∆ηµητσάνα. Το 1715, κατά την επανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους Οθωμανούς, ο Κύριλλος συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
[3] Ο Κώδικας της Μονής του Αγίου Γεωργίου της Σκύρου και τα εξ αυτού συναγόμενα συμπεράσματα» Περιοδικό «Παρνασσός» τεύχος 32, 1990
[4] «Η νήσος Σκύρος. Ιστορικόν Δοκίμιον από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ’ ημάς». Κωνσταντινίδης Μιχαήλ, Τυπογραφείο Δ. Γ. Ευστρατίου, Αθήνα 1901.
[5] Ο Κώδικας της Μονής του Αγίου Γεωργίου της Σκύρου και τα εξ αυτού συναγόμενα συμπεράσματα» Περιοδικό «Παρνασσός» τεύχος 32, 1990
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου