Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

πρεσβύτερος Δημήτριος Οικονόμος ή Στραβολαίμης ή Σαμιώτης

 

Παναγία Αυτούμενες: Αριστερά και δεξιά της Ωραίας Πύλης παρατηρούμε θραύσματα κιονόκρανων  παλαιότερου κτίσματος. Στην περιοχή σε αρχαιολογικές έρευνες ανακαλύφθηκαν αρχαία αντικείμενα. Υπήρχε οικισμός και πιθανά η εκκλησία χτίστηκε στα θεμέλια αρχαίου Ιερού και αργότερα πρωτοχριστιανικού Ναού.

 

Ο πρεσβύτερος Δημήτριος Οικονόμος ή Στραβολαίμης ή Σαμιώτης, θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους λόγιους της Σκύρου.

Το επίθετο Οικονόμος το έλαβε ο πατέρας του παπα-Σταμάτης, λόγω της θέσης του ως Οικονόμος.

Ο «εν ιερεύσιν οικονόμος Παπαδημήτριος», όπως υπογράφει ο ίδιος, με έγγραφό του αναγγέλλει στις 7 Μαρτίου 1837 τον θάνατο του Επισκόπου Σκύρου Γρηγορίου. Στις 12 Απριλίου 1837 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όρισε ως μέλη της Επισκοπικής Επιτροπής τον Σκυριανό Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ και τον επίσης Σκυριανό πρεσβύτερο Δημήτριο Οικονόμου.

Όπως πληροφορούμαστε, από το αρχείο της οικογένειας Οικονομίδη[1], ο ιερέας Δημήτριος Σαμιώτης Οικονόμος Σκύρου και ο δάσκαλος Γεώργιος, ήταν γιοί του παπά-Σταμάτη Στραβολαίμη-Σαμιώτη, ο οποίος είχε και τη θέση του οικονόμου. Ο παπά - Δημήτριος Οικονόμος χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Επίσκοπο Σκύρου Γρηγόριο και διορίστηκε εφημέριος σε διάφορες εκκλησίες της Σκύρου.

Το 1816 ο Επίσκοπος του ανέθεσε τα καθήκοντα του  Αρχιερατικού Επιτρόπου[2]. Διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο σε αρκετές υποθέσεις της Σκύρου.

Το 1830 στάλθηκε στην Αίγινα να συναντήσει τον Ιωάννη Καποδίστρια, για να συζητήσουν την ίδρυση σχολείου στη Σκύρο.

Το 1837, ως εκπρόσωπος της Δημογεροντίας Σκύρου, μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σταμάτιο Φαλτάϊτς, πήγαν στην Αθήνα για να συζητήσουν με την Κυβέρνηση σχετικά με την ενοικίαση των κτημάτων της Μονής Αγίου Δημητρίου, που είχε διαλυθεί, για να ιδρύσουν σχολείο.

Παντρεύτηκε την Ευφροσύνη, κόρη του Μανώλη Γιάνναρη και απέκτησε τρεις γιους τον Σταμάτη, τον Γεώργιο και τον Μανώλη. Ήταν πληρεξούσιος της κοινότητας Σκύρου το 1828. Πέθανε το 1860.

Σε συνέλευση, για την εκλογή πληρεξουσίων στην Εθνική Συνέλευση στις 17 Ιανουαρίου 1826, υπογράφουν οι ιερείς παπά-Γεώργιος Σακελάριος, παπά-Πρημυκίρης Χαρτοφύλακας και παπά-Οικονόμος. Από τους πολλούς πρεσβυτέρους από τον 15ο αι. θα μνημονεύσουμε μερικούς, για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία[3].

 

Κίονες παλαιοχριστιανικού Ναού στην είσοδο του

Ιερού Βήματος του Αγίου Πέτρου στην Καρεφλού


[1] Τίτλος: Οικονομίδη, οικογένεια Κωδ.αναγν: αρ. comp. 285 Ημερ. Παραγ: 1621-1922 Μέγεθος: 4 φάκελοι Πλαίσιο παραγωγής Παραγωγός (-οί): παπά-δημήτρης Οικονόμος, Σταμάτης Δημ.Οικονομίδης, Δημήτριος Σταμ.Οικονομίδης και τα παιδιά του, Εμμανουήλ Σταμ.Οικονομίδης. Βιογραφικό σημείωμα

( https://docplayer.gr/amp/212056269)

[2] Αρχιερατικός Επίτροπος είναι ο τίτλος εκκλησιαστικού αξιώματος που ανάγεται στον 12ο αιώνα. Κύριο καθήκον του είναι η αναπλήρωση του Μητροπολίτη σε μία ομάδα απομακρυσμένων ενοριών. Σε περιπτώσεις μεγάλων σε έκταση και πληθυσμό Μητροπόλεων ή γενικά λόγω της μορφολογίας του εδάφους(π.χ. σε εξαιρετικά ορεινές περιοχές) όπου μπορεί να υπάρχουν εντός μίας Μητροπόλεως πάρα πολλές Αρχιερατικές Επιτροπείες, τότε ένας εκ των Αρχιερατικών Επιτρόπων (αυτός που ευρίσκεται πλησίον της έδρας του Μητροπολίτη) αναλαμβάνει χρέη Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου. Διοικητικά ο τίτλος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου ευρίσκεται πριν τον τίτλο του Πρωτοσύγκελου.

[3] Βασίλειος Ατέσης , «Η Ιστορία της Εκκλησίας της Σκύρου»,  Έκδοση Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, Αθήνα 1961.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου