Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Κοίμηση της Θεοτόκου

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Κοίμηση της Θεοτόκου


Θέση: Αλεξάνδρα*

Λέγεται πως η εκκλησία υπάρχει από τον 13ο ή 14ο αι. Δε γνωρίζουμε, αν η εκκλησία είναι τόσο παλιά, όσο λέει η παράδοση. Δεν υπάρχουν στοιχεία ιστορικά, που να επιβεβαιώνουν την παράδοση.
Ωστόσο η κατασκευή της δείχνει ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις προσωπικές μαρτυρίες μέλους της οικογένειας, που μεταφέρει την παράδοση, σχετικά με το Ναό. Φαίνεται πως ο Ναός δέχτηκε πρόσθετες κατασκευαστικές παρεμβάσεις στήριξής του.
Το τέμπλο σήμερα είναι χτιστό και επεκτείνεται στην οροφή, σχηματίζοντας τσιμεντένια τοξοειδή καμάρα, για την ενίσχυση της πέτρινης οροφής. Το ίδιο έγινε και στο εσωτερικό του Ιερού Βήματος, με μικρότερη τσιμεντένια τοξοειδή καμάρα, πάνω από την κόγχη.



Ο Ναός είναι καμαροσκεπής, κατασκευασμένος με πέτρα. Η στέγη καλύφθηκε με τσιμέντο. Εξωτερικά διακρίνεται πως το Ιερό Βήμα χωρίζεται από την υπόλοιπη κατασκευή. Αυτό πιθανά να προήλθε από τις πρόσθετες εργασίες στήριξης του Ναού.
Το εσωτερικό του Ναού της Παναγίας στην Αλεξάνδρα.
Οι πέτρες της αρχικής κατασκευής μαρτυρούν την παλαιότητα του Ναού.
Εμφανής είναι η μετέπειτα κατασκευή της τοξοειδούς καμάρας
για την ενίσχυση της πέτρινης οροφής.
Στο νότιο τοίχο, υπάρχει πρόσθετη τοιχοποιία πάλι για τη στήριξη του κυρίως Ναού. Το δάπεδο είναι στρωμένο με πλακάκια.



Υπάρχει η μαρτυρία απογόνων ότι παλιά γίνονταν μεγάλο πανηγύρι, με τραγούδι και κρασί, μέχρι τα ξημερώματα. Συμμετοχή, μεταξύ των άλλων, στο πανηγύρι είχαν οι παλιοί Σκυριανοί Ιωάννης Λεβέντης, Σταμάτης Μπαμπούσης, Ξανθούλης Μανώλης, Εμμανουήλ Κατσαρέλιας, Καρεφίλης Αλεξάνδρου, Αχριάνης και λοιποί.
Ο Ναός υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα, κέντρο των παλαιοημερολογιτών της Σκύρου.
Άλλοι Ναοί, που αποτέλεσαν τόπο συγκέντρωσης και προσευχής των παλαιοημερολογιτών ήταν ο Χριστός Μονή Μαυρουνά, ο Άγιος Γεώργιος ο Διασουρίτης, και τα Τρεκκλήσια, η Παναγία Λυμπιανή, αλλά και το απομακρυσμένο ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Λουτρό. Περίπου εξήντα ήταν οι Σκυριανοί που συμμετείχαν, από το 1924, στον παλαιοημερολογιτισμό, παραμένοντας φυσικά πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί.



Σήμερα δεν είναι γνωστό πόσοι είναι αυτοί, που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο (παλαιοημερολογιτισμό), το οποίο υπολείπεται από το Γρηγοριανό ημερολόγιο κατά 13 ημέρες.
Γενικά, στην Ελλάδα οι παλαιοημερολογίτες είχαν Αρχιεπίσκοπο και αρκετούς Επισκόπους, μέχρι το 1955. Στη διάρκεια ύπαρξής τους δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, που δέχτηκαν διάφορες διώξεις.
Ο Μανώλης Ξανθούλης ή Πατριάρχης ήταν ο επικεφαλής των παλαιοημερολογιτών της Σκύρου. Οι παλαιοημερολογίτες της Σκύρου εόρταζαν τις μεγάλες εορτές στις εκκλησίες, χωρίς τη συμμετοχή ιερέα, αφού δεν υπήρχε παλαιοημερολογίτης ιερέας.
Στην Παναγία διοργανώνονταν συχνά ολονύχτιες συνάξεις, με αρκετούς παλαιοημερολογίτες, όπου γινόταν λειτουργία και συζητήσεις, με κρασί και φαγητό.



Σήμερα η εκκλησία λειτουργείται τις μέρες του 15αύγουστου, από την οικογένεια Λεβέντη.
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756
ΚΟΙΜΗΣΗ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Κτήτορας Ιωάννης Λεβέντης
Μετά τα παιδιά του Γεώργιος και Εμμανουήλ Ιωάννου Λεβέντη
Επίτροποι τώρα
1. Αναστασία (Νατάσα) Λεβέντη
2. Μιρέλα Εμμ. Λεβέντη
3. Ιωάννης Λεβέντης

*Αλεξάνδρα είναι η περιοχή που αρχίζει από τη Ιερά Μονή Αγ. Δημητρίου στο Φερεκάμπο.  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου