ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ
Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ ή Αη-Στράτης
Θέση: Καρεφλού*
Τους Αρχιστράτηγους Μιχαήλ και Γαβριήλ τους αποκαλούμε και «Ταξιάρχες» και την εορτή τους των «Ταξιαρχών». Η «Σύναξη των Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ» ή «Σύναξη των παμμεγίστων Ταξιαρχών» ή «Σύναξη των Ασωμάτων» εορτάζεται από την εκκλησία της 8 Νοεμβρίου****. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εορτάζεται και στις 26 Μαρτίου.
Οι Σκυριανοί το εκκλησάκι το ονομάζουν Άγιο Ευστράτιο ή Αη Στράτη, για τους ίδιους λόγους που εξηγήθηκαν στο κεφάλαιο «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία στη Σκύρο» (σελ. 160-161).
Με λίγα λόγια είναι αξιοπρόσεκτη η σύγχυση που υπάρχει στις Εκκλησίες με την ονομασία Ταξιαρχών και Άη-Στράτης. Οι Σκυριανοί αλλά και ερευνητές, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τα εκκλησιαστικά της Σκύρου, τις ονομάζουν Άη-Στράτης.
Άλλο όμως Ευστράτιος ή Στράτος (13 Δεκεμβρίου) και άλλο Στρατής ή Στράτης*, προς τιμή του Στρατηλάτη Αρχάγγελου Μιχαήλ. Το Λεσβιακό (και μικρασιατικό) Στρατής προέρχεται από το Στρατηγός. Για το λόγο αυτό γιορτάζουν τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα των Ταξιαρχών.
Ο Άγιος Ευστράτιος εορτάζεται της 13 Δεκεμβρίου, «στη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Ευστρατίου και των συν Αυτώ αθλησάντων Καππαδοκών Αγίων Μαρτύρων». (Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου).
Στο Τέμπλο (αριστερά) του Ναού των Ταξιαρχών Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Καρεφλού πλάι από την εικόνα της Παναγίας βρίσκεται σωστά η εικόνα των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όχι αυτή του Αγίου Ευστρατίου.
Ο κτήτορας δεν «παρέλειψε» να τοποθετήσει και την εικόνα του Αγίου Ευστρατίου δεξιά του Τέμπλου στον Νότιο τοίχο.
Ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Ατέσης προσπάθησε να δώσει μια άλλη εξήγηση σ’ αυτή την παραδοξότητα, η οποία βέβαια απέχει από το σωστό και τη λογική. Εξηγεί το «Αη-Στράτης» ως «Αγία Στρατιά» των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλων εκείνων των ουρανίων δυνάμεων, ονομασία η οποία υπάρχει για όλους της Ταξιάρχες. Αυτή είναι μία άλλη εξήγηση. Ο Ατέσης ταυτίζει τη «Στρατιά» με το «Στράτης», αλλά όχι με το «Ευστράτιος». Αυτή η εξήγηση φαίνεται, πως δε λύνει την υπάρχουσα σύγχυση. Άλλο «Στρατιά» και άλλο «Στράτης». Οι πρόσθετες εξηγήσεις που μας δίνει ο Ατέσης διευκρινίζοντας τη σημασία της έννοιας «Αη-Στράτης» δεν οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα. Τότε γιατί λέμε «Αη-Στράτης» και όχι «Αγία Στρατία» ή «Αγία Στρατιά»;
Η Νίκη Πέρδικα δίνει άλλη εξήγηση. Παραφράζοντας τη λέξη Στρατηγός στη «σκυριανή διάλεκτο» ως «Στρατη’ός» καταλήγει σε άλλο συμπέρασμα, δηλαδή Άη – Στρατη’ός>Άη – Στράτης.
Σε παλαιότερες καταγραφές το ξωκκλήσι καταγράφεται λανθασμένα σαν Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, πιθανά το συγχέουν με αυτό του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου στο Σήκανο.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα «Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου