ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ:
Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ή Λαυριώτης*
Θέση: Βουνό** - Κοπρισιές***
Εορτάζει στις 05 Ιουλίου.
Η εκκλησία ανεγέρθηκε το 1989. Είναι ιδιοκτησία του Μετοχίου της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους στη Σκύρο. Είναι γνωστό ότι το Βουνό ( το 50% της έκτασης της Σκύρου) αποτελεί ιδιοκτησία επίσης της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Στην ανέγερση του Ναού του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη ή Λαυριώτη, μπορεί να έπαιξε ρόλο η διπλωματία και η σκοπιμότητα. Το 1989 ο καλόγερος της Ιεράς Μονής του Αγίου όρους έχτισε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, μέσα στις χορτονομές στο «Βουνό», που κατέχει στην ιδιοκτησία της η Μονή της Αγίας Λαύρας. Τοποθέτησε «αδελφούς» όλους τους τσοπάνηδες που έχουν νοικιασμένες τις εκτάσεις του «Βουνού», για να βόσκουν τα κοπάδια τους****.
Με τον ίδιο τρόπο τέσσερα χρόνια μετά, το 1993, έκτισε την εκκλησία του Αγίου Μόδεστου, που βρίσκεται και αυτός μέσα στις χορτονομές του «Βουνού». Ο άλλος ναός το Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη του 16ου αι. στη θέση «Παγιά» κάτω από το Κάστρο, που είναι ιδιοκτησία της Μονής του Αγίου Γεωργίου, είναι εγκαταλελειμμένος και σε πολύ κακή κατάσταση. Οι χορτονομές του Βουνού είναι κληροδότημα της μοναχής Γλυκερίας της Μονής του Χριστού του Μαυρουνά από τον 10ο αιώνα. Το ιστορικό αναφέρεται αναλυτικά στο κεφάλαιο Ιερές Μονές της Σκύρου. Η εκκλησία βρίσκεται ψηλά στο βουνό και κοντά στις τρείς Μπούκες.
*Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε γύρω στο 930 μ.Χ. στην Τραπεζούντα. Γνώρισε τον Όσιο Μιχαήλ τον Μαλεΐνο (πνευματικός πατέρας του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη), ο οποίος ήταν ηγούμενος στη Μονή Κυμινά. Μαζί με αυτόν, γνώρισε και τον ανιψιό του, Νικηφόρο Φωκά. Ο Όσιος Μιχαήλ τον όρισε πνευματικό πατέρα του Νικηφόρου Φωκά. Ο Νικηφόρος Φωκάς εκδήλωσε την επιθυμία του να γίνει μοναχός. Του ζήτησε μάλιστα να κτίσει μια εκκλησία και ένα ησυχαστήριο στον Άθω και θα τον βοηθούσε οικονομικά. Το 963 ο Αθανάσιος έκτισε τη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το έτος αυτό θεωρείται και το έτος έναρξης του μοναστηριακού κοινοβιακού βίου στο «Άγιο Όρος Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης θεωρείται ο θεμελιωτής του μοναχισμού στο Άγιο Όρος.
**Η περιοχή που αρχίζει αριστερά από την πεδιάδα Αχίλλι-Καλαμίτσα μέχρι το Φανάρι. Είναι ορεινός όγκος της Σκύρου, γι’ αυτό λέγεται Βουνό. Στο πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης των κτημάτων της Μονής Αγίου Γεωργίου στις 03-Ιουλίου 1847 αναφέρεται «Βουνόν κείμενον εις θέσιν Φανόφτιας και Κόχυλους» (εφημερίδα Σκυριανά Νέα αρ. φύλλου 39)
***Τοποθεσία στο Βουνό κοντά στις τρεις Μπούκες. Πιθανή ονομασία από κοπριά.
Η κοπριά είναι φυσικό οργανικό λίπασμα που δημιουργείται από τα περιττώματα ζώων, που συγκεντρώνονται και αφήνονται έως ότου χάσουν αρκετή από την υγρασία τους.
Ετυμολογία :κόπρος < (διαχρονικό δάνειο) αρχαία ελληνική κόπρος. Δείτε και την αρχαία κοπρία και το κόπρανο. Κόπρος ( θηλυκό): τα κόπρανα, η βρομιά
Αρχαία ελληνικά . κόπρος (ουδέτερο): η κοπριά, ακαθαρσία, ρύπος (https://el.wiktionary.org)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου