Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ Άγιος Γεώργιος Ανεύρεση Λειψάνων

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ 

Άγιος Γεώργιος Ανεύρεση Λειψάνων* (Ανακομιδή)

Θέση: Γηροκομείο** - Χωριό


Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Νοεμβρίου
Ο ναός ονομάζεται, «Ανεύρεσης λειψάνων» και όχι «Ανακομιδής», που καταχωρείται από την Εκκλησιαστική ιστορία.
Έτσι αναφέρεται και από ερευνητές, που ασχολήθηκαν με την εκκλησιαστική ιστορία της Σκύρου.
Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από την παράδοση, αφού την ημέρα αυτή, λέγεται πως βρέθηκε ( Ανεύρεση) στη νότια περιοχή του Νησιού η εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Ο θρύλος λέει πως από τον Φανόφτη***, κάποιοι είδαν κάτι να γυαλίζει στη θάλασσα. Ήταν η εικόνα του Αγίου Γεωργίου (πεζοπόρου).
Η εικόνα παρέμενε χαμένη για πολλά χρόνια, μέχρι τη μέρα που βρέθηκε.



Το 829, στη διάρκεια της «εικονομαχίας»****, χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης την έριξαν στη θάλασσα, για να τη σώσουν από την οργή των διωκτών.
Η εικόνα στάθηκε όρθια και ξεκίνησε το ταξίδι της, καταλήγοντας στη Σκύρο, χωρίς να καταστραφεί. Ήταν η περίοδος, όπου πολλές εικόνες βρέθηκαν στη θάλασσα, για να μην τις καταστρέψουν οι εικονομάχοι και πολλές από αυτές, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκαν σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές με θαυμαστό τρόπο, όπου και κτίστηκαν ναοί.
Σε ένα άλλο θαύμα σαν αυτό που συνέβη το 1823 εντοπίστηκε η σπάνια εικόνα της Παναγίας, μόλις δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης. Η παράδοση θέλει τον εντοπισμό της εικόνας να αποδίδεται στο όραμα μιας μοναχής....



Μέχρι το 1823 η εικόνα του Αγίου Γεωργίου στη Σκύρο αποτελούσε Πανελλήνιο προσκύνημα, αντίστοιχο με το σημερινό της Παναγίας της Τήνου.
Στη Σκύρο, κατ’ αυτή την εξήγηση ο Ναός, με την παρέμβαση της παράδοσης, ονομάζεται Ανεύρεσης λειψάνων και όχι Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, όπως ορίζει η Ορθόδοξη εκκλησία..
Χρέη εκκλησιαστικής επιτροπής εκτελεί το Δ.Σ. του Γηροκομείου.



*Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ’ όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Αγίου Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα. Έγιναν δε μετά την κατάθεση του Ιερού λειψάνου και τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, τελεί στις 3 Νοεμβρίου την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων .
** Ο Σκυριανός Δημοσθένης Στεφανίδης του Σοφοκλή, με τη διαθήκη του κληροδότησε την περιουσία του σε ίδρυμα που δημιούργησε και το οποίο έφερε το όνομά του με σκοπούς την χορήγηση υποτροφιών σε άπορους σπουδαστές των Οικονομικών Σχολών που έχουν καταγωγή από την Εύβοια, αλλά και για την λειτουργία Γηροκομείου στη Σκύρο. Σήμερα το Γηροκομείο δε λειτουργεί.
*** Φανόπτης ή Φανόφτης ή Πανόπτης ή Πανόφτης. Κοντά στην Πλάκα. Μέρος με θέα. Είναι το ψηλότερο σημείο της κορυφής του Κόχυλα, από το οποίο μπορεί κάποιος να δει ολόκληρο το Νησί με την ακτογραμμή του.
**** Ο όρος Εικονομαχία αναφέρεται στη θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά το μεγαλύτερο μέρος του 8ου της αυτοκρατορίας σε Εικονομάχους και Εικονολάτρες. Για το φαινόμενο αυτό έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες και απόψεις:
1. προσπάθεια βίαιου εξανατολισμού της ελληνοχριστιανικής παράδοσης του Βυζαντίου.
2. πολιτική και κοινωνική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τη μοναστηριακή περιουσία.
3. σύμπτωμα ενός βαθύτερου ταξικού αγώνα
4. καθαρά θρησκευτική έριδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου