Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ Άγιος Βασίλειος

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ 

Άγιος Βασίλειος* (Τρεις Ιεράρχες**) 

Θέση: Κάστρο

Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης η μνήμη του συνεορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου, κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, μαζί με τους Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται πάνω στο κάστρο και λίγα μέτρα μακριά από το άλλο εκκλησάκι, στο οποίο λατρεύονται οι άλλοι δύο Άγιοι από την τριάδα των Τριών Ιεραρχών, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Άγιος Γρηγόριος.



Η τοποθεσία στο κάστρο έχει την ονομασία «Τριών Ιεραρχών».
Οπότε, αν και υπάρχουν δύο εκκλησίες για τους τρείς Αγίους, θεωρούμε ότι τιμώνται από κοινού από την εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος βρίσκονται μαζί στο ίδιο σημείο του Κάστρου.
Είναι μια μικρή μονόχωρη εκκλησία με την κλασσική στέγη Σκυριανής τεχνικής. Ανακαινίστηκε πλήρως πριν από μερικά χρόνια.
Έχει σοβά εσωτερικά και εξωτερικά, νέα στέγη με ορθοστάτες, καλαμωτή και τσιμέντο, νέο απλό ξύλινο τέμπλο.


Ο ανατολικός τοίχος είναι ελαφρώς διογκωμένος, υποδηλώνοντας την αψίδα.
Η είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Δεξιά από την είσοδο βρίσκεται μια μικρή ημικυκλική κόγχη.
Στο τέμπλο υπάρχει η είσοδος της ωραίας πύλης και μικρότερη είσοδος αριστερά. Μέσα στην Αγία Τράπεζα η κεντρική κόγχη είναι ημικυκλική και σχετικά μεγάλη.
Πλαισιώνεται από μικρές βοηθητικές κόγχες, στα βόρεια και στα νότια. Το πάτωμα είναι στρωμένο με τσιμέντο. Δεν υπάρχουν τοιχογραφίες. Στο τέμπλο βρίσκονται μικρής αξίας εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου και των Τριών Ιεραρχών.


Η ύπαρξη του Ναού ανάγεται στους οθωμανικούς χρόνους.
Θραύσμα αρχαίας στήλης μεγάλης διαμέτρου μπροστά στο Ναό του
Αγίου Βασιλείου. Λόγω της διαμέτρου εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Ναός
που υπήρχε θα πρέπει να ήταν μεγαλοπρεπής και να φαινόταν από μακριά.
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756.
Αγγελική Ξανθούλη
Τώρα η κόρη Καλή Δημητρίου Αγγελή



*Γεννήθηκε το 330 στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ήταν γιος του ποντίου ρήτορα (δικηγόρου της εποχής) Βασιλείου και της Εμμέλειας, η μνήμη της οποίας τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με του γιού της. Το 351 πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φυσική κ.ά. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα επέστρεψε στην Καισάρεια, όπου άσκησε το επάγγελμα του ρήτορα, όπως και ο πατέρας του. Παρέμεινε για εννέα χρόνια επίσκοπος Καισαρείας. Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας. Συνέταξε και Θεία Λειτουργία («Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου»). Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 49 ετών.
**Η εορτή των Τριών Ιεραρχών εισήχθη στην εκκλησία στα μέσα του 11ο αιώνα από τον λόγιο και μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα (1000-1070), επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Θ' του Μονομάχου (1000-1055). Σκοπός του Μαυρόποδα ήταν να παρουσιάσει τις τρεις εξέχουσες αυτές προσωπικότητες της Χριστιανοσύνης ως τους κατ’ εξοχήν υπερμάχους του τριαδικού δόγματος και να δώσει τέλος στον φατριασμό που σοβούσε στο σώμα της εκκλησίας για το ποιος από τους τρεις ιεράρχες είναι ο σπουδαιότερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή εκείνη μεγάλος αριθμός ιερωμένων και πιστών είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες: τους Ιωαννίτες, τους Γρηγορίτες και τους Βασιλείτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου