Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ 

Ταξιαρχών Μιχαήλ  και Γαβριήλ

Πλατεία Σαρούς



«Θα γίνω γέρος στη Σαρού. Στον εγκρεμνέ κορέλα
Τσαι τ’ γερανιά μου φορεσιά. Ην καθαρή Δευτέρα» 

Ο Ναός των Ταξιαρχών και δεξιά η Παναγία Κ’τσού
Εσωτερικά η εκκλησία μοιάζει σαν ένα κύβο πάνω στον οποίο στήθηκε ο τρούλος. Αυτό αποτελεί τον κύριο Ναό. Εξωτερικά η εκκλησία έχει ορθογώνιο σχήμα. Η στέγη είναι θολωτή καλυμμένη με πλακάκια. Η μπροστινή δυτική πλευρά είναι παρόμοια με το διπλανό ναό της Παναγίας Κ’τσού.
Πάνω στη δυτική πλευρά στηρίζεται το καμπαναριό και φέρει σχεδόν ίδια μικρά ορθογώνια παράθυρα. Εσωτερικά ο μεγάλος τρούλος καλύπτει όλο το κύριο Ναό. Στο βόρειο και νότιο τοίχο υπάρχουν αντίστοιχα αψίδες, σε χαμηλό ύψος.



Στην ανατολική πλευρά του Ιερού Βήματος, υπάρχει μια μεγάλη κόγχη, η οποία αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα. Υπάρχουν και άλλες μικρότερες κόγχες, η οποίες αντικαθιστούν την πρόθεση και το διακονικό του Ιερού Βήματος. Το πάτωμα είναι στρωμένο με σύγχρονα κεραμικά πλακάκια. Η εκκλησία είναι αγιογραφημένη πλήρως με αγιογραφίες, όχι ιδιαίτερης ζωγραφικής. Στον κεντρικό τρούλο απεικονίζεται ο Παντοκράτορας, περιστοιχισμένος από τις αγγελικές δυνάμεις.
Οι αγιογραφίες χρονολογούνται με την οικοδόμηση του Ναού, δηλ. περίπου 17ο ή 18ο αι.
Το ξύλινο τέμπλο είναι απλό. Δεξιά και αριστερά της ωραίας πύλης έχει μεγάλες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στην κορυφή του τέμπλου υπάρχει θέση για έντεκα εικόνες, αλλά οι τέσσερις λείπουν.
Στα βημόθυρα υπάρχει η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.



Ο Κώδικας της εκκλησίας βεβαιώνει ότι το 1714 η εκκλησία υπήρχε. Εκείνη την εποχή τα αδέλφια της αδελφότητας όρισαν ιερέα της εκκλησίας κάποιον παπά-Δημητράκη.
Επιπλέον, από μια αναφορά των ιερέων Δημήτριου Οικονόμου, Κωνσταντίνου Αυλωνίτη και Γεωργίου Δημητράκη, τον Αύγουστο του 1833 στον επισκοπικό επίτροπο Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κουτσούπη, μαθαίνουμε ότι η εκκλησία ήταν ιδιωτική και όχι ενοριακή.
Επίσης, ότι εκείνη την εποχή είχε στην ιδιοκτησία της τη νησίδα Σκυροπούλα και το μισό νησάκι Ρηνιά (Ρήνεια) . Το άλλο μισό ανήκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων στον Κρόκο.
Η χρονολογία ανέγερσης είναι πριν το 1714 (17ο ή 18ο αι).
Επίτροποι στον Ταξιάρχη είναι ο Δημήτριος Αγγελής (πρώην Δήμαρχος Σκύρου) 3 μερίδια (75%) και η Καλή Πανταζή Στρατή, η Καλή Μαυρίκου Παναγιώτου και Κατερίνα Κ. Μακρή, οι οποίοι έχουν όλοι μαζί 1 μερίδιο (25%).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου