ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ
Άγιος Γεώργιος
Θέση: Κρόκος*- Παγιά
Βρίσκεται κάτω από το Κάστρο. Κοντά βρίσκεται ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστρια). Βρίσκεται σε καλή κατάσταση και λειτουργείται μία φορά το χρόνο. Είναι μικρή, μονόχωρη, καμαροσκέπαστη εκκλησία.
Φαίνεται πως ο αρχικός Ναός δεν έχει σχέση με τον παλιό. Έχει υποστεί ριζικές αλλαγές, λόγω του κινδύνου της κατάρρευσης, επειδή βρίσκεται σε πολύ κεκλιμένο επίπεδο.
Ο βόρειος, ο νότιος και μερικώς ο ανατολικός τοίχος ενισχύθηκαν σημαντικά. Στη βάση του ανατολικού τοίχου προστέθηκε ενίσχυση με μπετόν για την ενίσχυση της στατικότητας.
Στον παλιό τοίχο, ανατολικά, διακρίνεται καθαρά η αρχική δομή του Ναού.
Η στέγη της εκκλησίας ήταν πυραμοειδής καλυμμένη με πέτρινες πλάκες. Σήμερα η στέγη είναι σαν τις κλασσικές στέγες των σπιτιών της Σκύρου. Η είσοδος βρίσκεται στο βόρειο τοίχο.
Η κεντρική ημικυκλική κόγχη του Ιερού Βήματος** βρίσκεται στον ανατολικό τοίχο.
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756.
Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο βοηθητικές ορθογώνιες κόγχες, η πρόθεση*** και το διακονικό****.
Το τέμπλο είναι ξύλινο, με τρείς εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου των μεταβυζαντινών χρόνων.
Ο ζωγραφισμένος σταυρός των είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας από το τέμπλο, τοποθετήθηκε πρόσθετα. Χρονολογείται στους οθωμανικούς χρόνους.
*Κρόκος: Συνοικία στη βορειοανατολική πλευρά του χωριού. Παλαιότερα τα χώματα της περιοχής ήταν κιτρινωπά. Πήρε το όνομα λόγω του πετρώματος, το οποίο ήταν ερυθρωπός μαλακός πωρόλιθος που σχηματίστηκε από απολιθωμένη λάσπη και μοιάζει με κρόκο αυγού
**Bema(Βήμα): Το bema είναι το υπερυψωμένο δάπεδο ή πλατφόρμα στο ανατολικό άκρο των ορθοδόξων εκκλησιών πάνω στο οποίο βρίσκεται ο βωμός , με το τραπέζι του βωμού. Η λέξη bema προέρχεται από την ελληνική, που σημαίνει πλατφόρμα, βήμα, δικαστήριο ή έδρα.
Γενικά, η εξέδρα εκτείνεται στο σηκό από το ιερό και χωρίζεται με ένα τέμπλο
***Πρόθεση: Προσκομιδή ή Αγία και Ιερά Πρόθεση για την Ορθόδοξη Εκκλησία ονομάζεται ο χώρος εκείνος, όπου γίνεται η προετοιμασία των προσκομιζόμενων δώρων με σκοπό την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Βρίσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα και αριστερά από την Αγία Τράπεζα, μέσα σε εσωκοίλωμα (κόγχη) του τοίχου..
****Διακονικό: χώρος δεξιά (νότια) του ιερού, που συχνά καταλήγει σε μικρότερη αψίδα, όπως και η πρόθεση στην άλλη πλευρά). Το μέρος του Αγίου Βήματος όπου στέκεται ο διάκονος κατά τη Θεία Λειτουργία. Βοηθητικό δωμάτιο του ναού, ενίοτε αναφέρεται και ως σκευοφυλάκιο, ιδίως σε πρωιμότερες περιόδους, κατά τις οποίες μπορούσε να είναι και ξεχωριστό κτήριο.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα «Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου