ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ
Κοίμηση της Θεοτόκου ή Τεροτράπεζα
Θέση: Ψαχρά , Τραχύ
Την εκκλησία έχτισε ο Μανωλάκης Κουναδίνης με τη γυναίκα του Μαριά Κουναδίνη-Φτούλη το γένος Μαυρίκου το 1980.
Παλαιότερα στο σημείο υπήρχε παλαιοχριστιανικός ναός, αφού στο σημείο υπάρχουν παλαιοχριστιανικά ευρήματα.
Πρόκειται για μονόχωρο καμαροσκέπαστο Ναό, με σκεπή σέλα. Είναι σοβατισμένη και επιχρισμένη με ασβέστη εσωτερικά και εξωτερικά. Το τέμπλο είναι χτιστό, μέχρι την οροφή. Το τέμπλο και το βόρειο τοίχο διακοσμούν πολλές σύγχρονες εικόνες.
Ο ανατολικός τοίχος είναι ελαφρά διογκωμένος, ώστε να διευκολύνει τη δημιουργία της κόγχης του Ιερού Βήματος, που αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα.
Στο εσωτερικό του Ιερού Βήματος και στον νότιο τοίχο υπάρχουν δύο μικρά παράθυρα, για τον εξαερισμό του Ναού.
Σήμερα επίτροποι είναι οι κληρονόμοι του Βικτωρία και Καλλιόπη Κουναδίνη.
Λέγεται Τεροτράπεζα, γιατί κοντά υπάρχει μια μεγάλη κυλινδρική πέτρινη πλάκα («τράπεζα» ή «παγί»), όπου επεξεργάζονταν το τυρί.
Η εκκλησία εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Η Θεία Λειτουργία τελείται 1 ή 2 μέρες αργότερα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ιερέα.
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μεγάλη εορτή, οι ιερείς του Νησιού είναι απασχολημένοι και οι Ιεροί Ναοί, προς τιμή της Παναγίας, αρκετοί (8 συνολικά). Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) γίνονταν στην Παναγία Μέγκλου στις Αχερούνες. Τα τελευταία χρόνια ατόνησε.
Το πανηγύρι της Παναγίας Τεροτράπεζας γίνεται αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, όποτε αυτή τελείται. Η προσέλευση των προσκυνητών δεν είναι σε όγκο τέτοια, όπως τα μεγάλα πανηγύρια της Σκύρου.
Παλαιότερα συμμετείχαν κάθε φορά αρκετών καλεσμένων, κύρια γείτονες στου Ψαχρά, συγγενείς και φίλοι. Δεν υπολείπεται σε τελετουργία των μεγάλων πανηγυριών. Το φαγητό, πιλάφι με αρνί στο καζάνι, είναι αρκετό και το κρασί ρέει άφθονο.
Η οικοδέσποινα Μαριά, γυναίκα του Μανωλάκη Κουναδίνη έδινε μεγάλο αγώνα για την προετοιμασία, ώστε όλα να είναι πλούσια.
Η συζήτηση επί όλων των θεμάτων και το γλέντι με τραγούδι και χορό κρατάει, μέχρι αργά το απόγευμα.
Τα πρώτα χρόνια, αμέσως μετά την ανέγερση του ξωκκλησιού, να συμμετέχουν μαζί με τον Μανωλάκη Κουναδίνη, ο παπά - Μακρής, ο δασοφύλακας μπάρμπα - Γιάννης ο Φτούλης, ο παλιός δάσκαλος Νικόλαος Παναγιώτου (Καραλής). Όλοι τους καλοί πότες του κρασιού. Μεγάλο γλέντι έγινε το 1991, όταν μαζί με τη γιορτή της Παναγίας, βαφτίσθηκε στο εκκλησάκι η Μαρία, εγγονή του Μανωλάκη Κουναδίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου