ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ
Άγιος Γεώργιος* - Φερές
Θέση: Φερές
( Περιοχή κάτω από την παναγία Λυμπιανή. Υπάρχουν μερικά χωράφια με κόκκινα χώματα)
Εδώ και τέσσερις γενιές το ξωκκλήσι ανήκει στην οικογένεια του Ματζουράνη Κουναδίνη, προπάππου των σημερινών κτητόρων και επιτρόπων Δημήτρη (Τάκου) Κουναδίνη και Άννας Κουναδίνη. Ο Ματζουράνης Κουναδίνης είχε τέσσερις γιούς και τρείς κόρες. Από αυτούς ο Δημήτρης (Τάκος) Κουναδίνης και ο Γιώργος κληρονόμησαν τα κτήματα και την εκκλησία. Αργότερα ο Δημήτρης (Τάκος) Κουναδίνης (είχε τρείς κόρες και ένα γιό) μεταβίβασε την εκκλησία στο γιό του Μανωλάκη Κουναδίνη, ο οποίος με τη σειρά του στους σημερινούς κτήτορες Δημήτρη (Τάκο) Κουναδίνη και Άννα Κουναδίνη. Ο Γιώργος Κουναδίνης (αδελφός του Μανωλάκη) είχε μεταβιβάσει το μερίδιό του στα παιδιά του Ματζουράνη και Μανώλη, οι οποίοι αποσύρθηκαν νωρίς, γιατί έφυγαν από τη Σκύρο, για αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης.
Το ξωκκλήσι έπαθε μεγάλες ζημιές ( πόρτα, τέμπλο, τοίχοι και Ιερό Βήμα) με το σεισμό του καλοκαιριού του 2001.
Αμέσως μετά με τη συμβολή του κτήτορα αυτού Μανωλάκη Κουναδίνη, με του γιού του Τάκο και με την δωρεά της συγγενούς τους Αμέρισσας (Σούλα) Κουναδίνη – Ψωμά, επισκευάστηκε και παραμένει όπως είναι σήμερα.
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα «Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
*Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, συνολικά 56 μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο.
Ο Αέρις στο Όφι του Πόντου, παλαιά, όπου οι Τούρκοι τον έλεγαν Αέρτς,
Ο Αράπης ή Αρακλειανός (Ηρακλειανός), στη Θράκη, επειδή θαυματουργή εικόνα του βρισκόταν στην Ηράκλεια της Προποντίδας. Αράπη μάλιστα γιατί ο Άγιος παρουσιάζεται μαύρος σε αυτήν την εικόνα, ανάγλυφη από μαύρη πέτρα, ή από σκληρό ξύλο.
Ο Κουδουνάς στην Πρίγκηπο, γιατί η εικόνα του Αγίου βρέθηκε από έναν βοσκό, καθώς ήταν σκεπασμένη από μια αρμαθιά κουδούνια. Στο Θησείο,
O Ακαμάτης, επειδή οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν να τελείται στην εκκλησία του Θεία Λειτουργία παρά μόνο στην εορτή του, στις 23 Απριλίου.
O Γοργός στην Καστοριά, γιατί σπεύδει ταχέως σε βοήθεια.
Ο Αϊ-Γιώργης Καππαδόκης, από τον τόπο καταγωγής.
Ο Αϊ- Καλλάρης, στην Κάσο και Αϊ-Καβαλάρης, επειδή είναι έφιππος.
Ο Βάρδας, ο Γεωργιανός, ο Επιτειδιώτης, ο Καστρενός, ο Κιουρτζής, ο Κλεφτογρασιάς, ο Διασορίτης, ο Ζούρος, ο Κρασάς, ο Μεθυστής, ο Πέρσης, ο Σκυριανός πολιούχος του νησιού, ο Φουστανελάς, πολιούχος των Ιωαννίνων, ο Φτωχός, ο Χατζής, ο Αϊ-Στρατηγός, ο Ψαροπιάστης, ο Φανερωμένος, ο Πεταλωτής κτλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου