Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ Άγιος Φανούριος

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ 

Άγιος Φανούριος*

Θέση: Μόλος** - Παραλία Βίνα 

Εορτάζει στις 27 Αυγούστου.
Στην εορταστική του ημέρα οι πιστοί φτειάχνουν μια νηστίσιμη πίτα, τη φανουρόπιτα, για να τους φανερώσει ο Άγιος απολεσθέντα αντικείμενα, την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών, ακόμα και εργασία στους ανέργους και διάφορα άλλα.



Η πίτα είναι μικρή και στρογγυλή και όσο την φτιάχνουν έχουν μια λαμπάδα αναμμένη. Γίνεται με εννέα υλικά, νηστίσιμα και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια, μοιράζεται στους πιστούς.
Ο Ναός χτίστηκε το 1967 από τον Ζαχαρίας Εμμανουήλ Ιωαννίδης (1890-1976)



Ο Ζαχαρίας Εμμανουήλ Ιωαννίδης υπήρξε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και μετέπειτα του Πολεμικού Ναυτικού (χειριστής υδροπλάνου), κάτοικος Αθηνών καταγόμενος από τη Σκύρο.
Συνελήφθη από τους Γερμανούς, επειδή ανήκε σε αντιστασιακή ομάδα, και κρατείτο στις φυλακές Χαϊδαρίου.
Μετά από λίγες μέρες αποφασίστηκε η εκτέλεσή του, μαζί με άλλους πατριώτες.
Το βράδυ της παραμονής της εκτέλεσής τους συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός. Παρουσιάστηκε στον ύπνο του ο Άγιος Φανούριος και του υπέδειξε τον τρόπο της απόδρασής του, κατά τη μεταφορά τους προς τον τόπο της εκτέλεσης.


Ο Ζαχαρίας Εμμανουήλ Ιωαννίδης ακολουθώντας τις υποδείξεις του προστάτη του Αγίου, δραπέτευσε κι σώθηκε.
Μετά την αποστρατεία του, συγκεκριμένα το 1967, απέκτησε εξοχική κατοικία στην περιοχή Μόλος. Έλαβε από το Υπ. Πολιτισμού άδεια οικοδόμησης Ιερού Ναού του Αγίου Φανουρίου στον περίβολο της κατοικίας του.
Έτσι εκπλήρωσε το τάμα του.


Ο Ναός υπήρξε ο πρώτος και μοναδικός στη Σκύρο αφιερωμένος στον Άγιο Φανούριο. Γι’ αυτό πλήθους πιστών προσέρχεται να προσκυνήσει τη μέρα της εορτής του, στις 27 Αυγούστου.
Επιθυμία του ιδίου (επειδή δεν απέκτησε δικά του παιδιά) ήταν, να επιτροπεύεται ο Ναός από τα ανίψια του.
(Πηγή των πληροφοριών είναι η κ. Συναδινού-Ιωαννίδου Ιουλία)


* Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Υπάρχει επίσης η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου. Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου..
** Η λέξη προέρχεται από την ιταλική λέξη molo που σημαίνει προβλήτα, αποβάθρα.
Ο κανόνας της ελληνικής γλώσσας λέει ότι οι λέξεις που προέρχονται από ξένες γλώσσες γράφονται με τον απλούστερο τρόπο, όπως προφέρονται δηλαδή.. Συνεπώς το σωστό είναι μόλος και όχι μώλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου