Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ Άγιοι Θεόδωροι- Γυαλά

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ 

Άγιοι Θεόδωροι- Γυαλά



Στην Ελλαδική Εκκλησία οι Άγιοι Θεόδωροι εορτάζονται μαζί το πρώτο Σάββατο (Ψυχοσάββατο) των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η μνήμη των αγίων εορτάζεται και χωριστά. Η μνήμη τους Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εορτάζεται στις 17 Φεβρουαρίου και του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στις 8 Φεβρουαρίου. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων έδρασε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (285- 305) και Γαλέριου (305 - 311). Επονομάστηκε Τήρων, λόγω του ότι είχε καταταγεί στο σώμα των Τηρώνων..



Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης υπήρξε ανώτατος βαθμοφόρος του Ρωμαϊκού στρατού, επί Λικινίου (308-324), λαμβάνοντας το βαθμό του στρατηλάτη, κάτι σαν το σημερινό στρατηγό.
Θέση: Γυαλά ή Γυαλάς (Περιοχή στη Βούβα στο Τραχύ, αριστερά το χωματόδρομο πάνω από τις Κατούνες, Κατούνες.(Η τοποθεσία βρίσκεται στο δρόμο Χωριό-Τραχύ, μόλις αντικρύσουμε τον κάμπο του Τραχιού και το Αεροδρόμιο. Στο σημείο βρίσκονται αρκετά πέτρινα ερείπια από αποθήκες-αχυρώνες (Κατούνες).


Ιδιοκτησία: Σταματίου Ορφανού σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα.
Οι Άγιοι Θεόδωροι, επειδή η μέρα της γιορτής τους είναι το Ψυχοσάββατο, γνωρίζουν πολλά για τις μοίρες των ανθρώπων. Γι’ αυτό τα κορίτσια με πολλούς τρόπους πολεμάνε να μάθουν κάτι για τη μοίρα τους, από τους Αγίους. Κλέβουν από την εκκλησία από τρία πιάτα με κόλλυβα λίγα σπυριά σιτάρι, τα δένουν στο μαντήλι τους, τα βάζουν στο μαξιλάρι τους, να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα παντρευτούν και λένε:
«Ελάτε, Μοίρες τώ Μερώ, τσαί η δ’τσή μ’ η Μέρα,
να μ’ φανερώσετε, ποιό θε λά πάρου».
                                                           Ο βοηθητικός χώρος του Ναού

Η εκκλησία είναι μικρή καμαροσκέπαστη. Εσωτερικά είναι πλήρως ανακαινισμένη. Όλες οι πλευρές είναι σοβατισμένες και ασβεστωμένες. Το δάπεδο είναι στρωμένο με πλάκες μωσαϊκό. Το τέμπλο είναι απλό ξύλινο ελαφρώς σκαλιστό.
Στο βάθος του Ιερού Βήματος, η κόγχη αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα.
Κάτω από την Αγία Τράπεζα, υπάρχει εντοιχισμένος κίονας από γρανίτη πιθανώς Ρωμαϊκής περιόδου. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756
1. Μαρία Βαρσάμου (Βλασταρά)
2. Ευαγγελία Κουναδίνη Τραχανά (Μιτζιτζού)
3. Δ. Μιτζιτζός
4. Σταμάτης Ι. Τραχανάς
5. Σταμάτης Ι. Ορφανός
6. Ι. Γ. Μαυρογιώργης
7. Δημήτριος Κατσαρέλης (Φορ)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου