Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ Γενέσιον της Θεοτόκου ή Παναγία Καταπολιανή

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ Γενέσιον της Θεοτόκου ή Παναγία Καταπολιανή ή Καταπολιανίτ’σσα

Θέση: Μεγάλη Στράτα, Χωριό

Σε άλλες καταγραφές κατονομάζεται ως τρισυπόστατος Ναός, με τους Ναούς Γέννηση του Χριστού και Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Στην πραγματικότητα δεν πληροί τις προϋποθέσεις ενός τρισυπόστατου Ναού. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κτίσμα, που εφάπτεται στο Ναό της Γέννησης του Χριστού, αλλά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερικό άνοιγμα.
Αντίθετα, υπάρχει επικοινωνία με τον Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο καμαροσκεπή Ναό. Στη δυτική πλευρά υπάρχει ο νάρθηκας πιθανώς μεταγενέστερης κατασκευής, ο οποίος επικοινωνεί με τον κυρίως Ναό, με μια ορθογώνια πύλη.
Εξωτερικά η οροφή του νάρθηκα καλύπτεται με τσιμέντο, το οποίο προφανώς έχει αντικαταστήσει το μελαγκί της αρχικής κατασκευής.
Εσωτερικά, ο νάρθηκας διατηρεί την αρχική του οροφή, που αποτελείται από ξύλινα δοκάρια και καλαμωτή.

Στην κεντρική εκκλησία υπάρχει μία τοξωτή πύλη στο βόρειο τοίχο ώστε να επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ της εκκλησίας και του διπλανού Ναού του Αγίου Ιωάννη. Το μόνο παράθυρο της εκκλησίας βρίσκεται στο νότιο τοίχο του κυρίως ναού.
Στο Ιερό Βήμα υπάρχει μια μεγάλη ημικυκλική κόγχη στην οποία είναι τοποθετημένη η Αγία Τράπεζα. Μικρότερες και ορθογώνιες κόγχες είναι τοποθετημένες στη βόρεια και νότια πλευρά.
Το δάπεδο είναι στρωμένο με πλακάκια Το τέμπλο είναι απλό ξυλόγλυπτο, με δύο πύλες.
Αριστερά της Αγίας Τράπεζας, μία πλάκα τοποθετημένη πάνω σε ένα κομμάτι μονολιθικής στήλης αποτελεί την πρόθεση ή προσκομιδή .
Χρονολογία: των οθωμανικών χρόνων.


(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα "Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία")



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου