Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ - Αγία Τριάδα

Θέση: Μπόριο - Χωριό


Η ύπαρξη της εκκλησίας υπολογίζεται πριν τον 17ο αι.
Βρίσκεται στη συνοικία Μπόριο του Χωριού. Η εκκλησία αναφέρεται από τον Αρχιμανδρίτη Ατέση, ως πρώην ενοριακός ναός. Υπήρξε ιδιοκτησία της Λίτσας Κωστήρη – Παπαδημητρίου. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο Ναό Στην αυλή της εκκλησίας βρίσκονται δύο μαρμάρινοι μονολιθικοί κίονες , πρωτοβυζαντινών ή ρωμαϊκών χρόνων.



Η ημικυκλική αψίδα είναι πολύ ανοιχτή, φτάνοντας στα πλευρικά τοιχώματα. Πάνω στην κύρια εκκλησία είναι κατασκευασμένος μεγάλος κυλινδρικός κρεμαστός τρούλος, το μέγεθος του οποίου καλύπτει σχεδόν τον κύριο Ναό. Μπροστά (στη δυτική πλευρά) υπάρχει παράθυρο, ακριβώς πίσω από το καμπαναριό. Ο τρούλος είναι σκεπασμένος με πλάκες πέτρινες.
Ο τύπος του τρούλου είναι σχεδόν μοναδικός, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εκκλησίες της Σκύρου. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτόν της Ιεράς Μονής του Αγίου Δημητρίου.
Το καμπαναριό στη μπροστινή πλευρά είναι κατασκευασμένο από δύο τετράγωνες κολόνες και στην κορυφή έχει μικρή αψίδα. Οι κολώνες μπροστά έχουν δύο διακοσμητικά κεραμικά πλακάκια.
Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο με την Σκυριανή τεχνοτροπία. Στην κορυφή του υπάρχουν οκτώ εικόνες του Δωδεκάορτου. Είναι φανερό ότι λείπουν από δύο εικόνες στα δύο άκρα. Στο τέμπλο αριστερά του ιερού βήματος υπάρχει μεγάλη εικόνα της Παναγίας καθήμενης σε πολυθρόνα με τον Χριστό στην αγκαλιά της. Δεξιά βρίσκεται η εικόνα της Αποκαθήλωσης του Ιησού. Οι εικόνες του τέμπλου είναι του 18ου-19ου αιώνα.



Η αγιογράφηση του ναού έγινε τον 17ο αι.
Η αψίδα (Στη βυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, αψίδα ονομάζεται η κόγχη του Ιερού Βήματος, η κάτοψη της οποίας μπορεί να είναι ημικυκλική, πεταλόμορφη, ορθογώνια ή και πολυγωνική εξωτερικά. Η αψίδα συνήθως προεξέχει στο ανατολικό άκρο του ναού. Στο εσωτερικό χωρίζεται από τον κυρίως ναό με το τέμπλο) αποτελεί και το Ιερό Βήμα (Bema (Βήμα) Το bema είναι το υπερυψωμένο δάπεδο ή πλατφόρμα στο ανατολικό άκρο των ορθοδόξων εκκλησιών πάνω στο οποίο βρίσκεται ο βωμός , με το τραπέζι του βωμού. Η λέξη bema προέρχεται από την ελληνική, που σημαίνει πλατφόρμα, βήμα, δικαστήριο ή έδρα. της εκκλησίας). Η στέγη, όπως και ο τρούλος, είναι σκεπασμένη με πέτρινες πλάκες. Το πάτωμα είναι με τσιμέντο. Εσωτερικά ο θόλος είναι ημισφαιρικός. Οι τοίχοι εσωτερικά της εκκλησίας, όπως και ο τρούλος είναι καλυμμένοι με τοιχογραφίες.
Οι αγιογραφίες είναι φθαρμένες και σε κακή κατάσταση. Ο τρούλος απεικονίζει τον Θεό Παντοκράτορα περιτριγυρισμένο από τις Ουράνιες Δυνάμεις. Απεικονίζονται επίσης η Παναγία με τον Χριστό στην αγκαλιά της, πλαισιωμένη από Αρχαγγέλους, η Πεντηκοστή, η Βάπτιση του Χριστού, ο αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και διάφοροι προφήτες και Άγιοι.
«Για την εκκλησία της Αγίας Τριάδος από στοιχεία του 1833 μαθαίνουμε ότι «είναι ιδιόκτητος με εισόδημα κύριον εκ της από των κτηματικών αφιερώσεων προσόδων γρόσια 15. Είναι χωρητικότητας ανθρώπων τριάκοντα. η αυτής οικοδομή παλαιά, ο των εξόδων καλλωπισμός, παρά των αδελφών και με την δόσιν αυτών γίνεται κατ’ έτος γρόσια 129, κανδήλαι τρεις και μία ακοίμητος (Καίει μέρα - νύχτα) ».


Στη βόρεια άκρη του ημικυκλικού τοίχου του Ιερού Βήματος κοντά στο τέμπλο υπάρχει μια επιγραφή αφιέρωσης.
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756.
Αρχικοί Αδελφάτου Αγ. Τριάδας
1. Λίτσα Κωστήρη-Παπαδημητρίου
2. Θεανώ Σκεμπέ-Βάχλα
3. Οικογ. Μαρουδή
4. Οικογ. Χείλαρη
Επίτροποι σήμερα
1. (Κωνσταντίνος και Λάμπρος Βάχλας)
2. (Άρης και Μυρτώ Χαρώνη)
Άννα Τζανίδη
3. Απόγονοι Χείλαρη
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα "Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου