Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ Άγιος Αλέξανδρος

 ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ

Άγιος Αλέξανδρος


*Ο Αλέξανδρος καταγόταν από την Καλαβρία της Ιταλίας. Το 314 διαδέχθηκε τον Μητροφάνη στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και το 325 ήταν ένας από τους 318 Πατέρες της Εκκλησίας, που έλαβαν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας για την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Ο άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε το 337.

Θέση: Μπασαλάτσι, Χωριό


Εορτάζεται στις 30 Αυγούστου

Βρίσκεται μέσα σε ιδιόκτητο οικόπεδο, όπου βρίσκεται και η κατοικία πιθανά των κτητόρων. Ιδιοκτήτες είναι οι Γάλλοι υπήκοοι Alexandros Blokh και η σύζυγός του Nadia Blokh. Σήμερα λειτουργείται από τον κληρονόμο τους Olivier Poivre D’ Arvor.
O Alexandros Blokh, γνώστης της Ελληνικής εκκλησιαστικής παράδοσης, ζήτησε από τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Φεργάδη να του σχεδιάσει ένα Ναό όμοιο με αυτόν των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννη του Ιαματικού και να αναλάβει την οικοδόμησή του. Αρχικά υπήρξε αντίρρηση του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου, ο οποίος δικαιολογημένα δεν έδωσε άδεια επειδή δεν γνώριζε αν οι ξένοι υπήκοοι ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε με συστατική επιστολή του Ορθόδοξου Επισκόπου στο Παρίσι, ο οποίος βεβαίωσε ότι οι Γάλλοι ήταν Ορθόδοξοι.
Πως βρέθηκε ο Γάλλος Alexandros Blokh στη Σκύρο; Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου ήταν μέλος του πληρώματος Γαλλικού υποβρυχίου που ελλιμένισε ανοικτά των ανατολικών ακτών της Σκύρου (Πασαλάκι).

Ο Alexandros Blokh είδε το μέρος και με τη λήξη του πολέμου επισκέφθηκε τη Σκύρο και αγόρασε το κτήμα, στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο Ναός του Αγίου Αλεξάνδρου.
Ο Ναός είναι κτισμένος με πέτρα και η δίρριχτη στέγη του είναι καλυμμένη με πλάκες. Το εσωτερικό του Ναού χαρακτηρίζεται από τον ιδιότυπο χαρακτήρα ζωγραφικής των εικόνων της Παναγίας και του Χριστού αλλά και της αγιογραφίας του εσωτερικού χώρου. Η αγιογράφηση έγινε από την Nadia Blokh.
Η οροφή είναι καμάρα. Το τέμπλο είναι ξύλινο και το Ιερό Βήμα είναι ελαφρά ανυψωμένο από τον κυρίως Ναό.
Στον εξωτερικό χώρο του Ναού είναι τοποθετημένα θραύσματα κολόνας και κιονόκρανο από γρανίτη, που μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιότερου Ναού, πιθανόν Ρωμαϊκής εποχής.
Στη νότια πλευρά του Ναού εφάπτεται μικρό δωμάτιο, που έχει τον χαρακτήρα πρόναου, ή και βοηθητικού χώρου.
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα "Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου