ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ
Άγιοι Ανάργυροι (1) Κύρος και Ιωάννης ο Ιαματικός
Θέση: Βούρλος (2), Φερεκάμπος (3)
Εορτάζει στις 31 Ιανουαρίου και στις 28 Ιουνίου
Επίτροποι: Οικογένεια Κωστή Φτούλη (πρώην Δημάρχου Σκύρου). Βρίσκεται στην κοιλάδα του Φερεκάμπος, 5 χιλιόμετρα περίπου νοτιοδυτικά της Χώρας. Πρόκειται για μια μικρή μονόχωρη καμαροσκέπαστη εκκλησία. Η στέγη είναι σέλα καλυμμένη με πέτρινες πλάκες .
Η αψίδα είναι ημικυκλική και το άνοιγμά της είναι όσο το πλάτος του νότιου και βόρειου πλευρικών τοίχων.
Η είσοδος είναι στη δυτική πλευρά. Εσωτερικά υπάρχουν χτισμένοι πάγκοι, κατά μήκος των πλευρικών τοίχων. Στη μεγάλη ημικυκλική κόγχη είναι χτισμένη η Αγία Τράπεζα. Στο βάθος έχει μια μικρή τρύπα, για λίγο φωτισμό και αερισμό του χώρου. Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες σε όλους τους εσωτερικούς τοίχους.
Οι αγιογραφίες του Αγίου Ιωάννη Βούρλου θα μπορούσαν να χρονολογηθούν περί τα τέλη του 15ου αρχές 16ου αι. Αποτελούν συνέχεια της τεχνοτροπίας των τοιχογραφιών της Σκύρου, του 11ου -12ο αι. της Επισκοπής και του 13ου -14ου αι. του Αγίου Γεωργίου .
Σε έκθεση της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (28.07.2001) αναφέρει «ένα θραύσμα στήλης, ένα αποτύπωμα και μια βάση φιάλης στο εσωτερικό της εκκλησίας». Σε επίσκεψη του αρχαιολόγου Μ. Καραμπίνη το 2006, όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν υπήρχε κανένα από αυτά τα κομμάτια. Η χρονολογία
ανέγερσης υπολογίζεται προς το τέλος 15ου αρχές 16ου αι.
ανέγερσης υπολογίζεται προς το τέλος 15ου αρχές 16ου αι.
Ο μύθος στη Σκύρο λέει ότι «στον Άη – Γιάννη το γιαματ’κό βγαίνει ένας Λιάπης χ’σοφορεμένες» .
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα "Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου