ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ
Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ
Θέση: Κρόκος*
Προφανώς ο Ναός είναι διπλός. Ο πρώτος στη βόρεια πλευρά καμαροσκέπαστος, στη στέγη έχει πέτρες δεμένες με τσιμέντο και στο εσωτερικό του ο θόλος είναι σοβατισμένος και ασβεστωμένος.
Ο δεύτερος στο νότο έχει επίπεδη στέγη στρωμένη με τσιμέντο, το οποίο αντικατέστησε το αρχικό χώμα «μελαγκί» και στο εσωτερικό του η οροφή είναι κατασκευασμένη με τον Σκυριανό παραδοσιακό τρόπο (καλάμια και ξύλινα δοκάρια).
Ο βόρειος Ναός είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες. Για τον νότιο Ναό οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Τωρινή μαρτυρία γερόντισσας λέει ότι ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη. Αυτό είχε πει ο φιλομαθής και άξιος ιερωμένος παπα - Κωνσταντής Μαυρογιώργης.
Είναι μια πηγή, την οποία μπορούμε να θεωρήσουμε βάσιμη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να θεωρήσουμε τον Ναό δισυπόστατο, αφού οι δύο Ναοί έχουν κοινή είσοδο, επικοινωνούν μεταξύ τους και έχουν χωριστά Ιερά Βήματα.
Πληρούν δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις ενός δισυπόστατου Ναού.
Η αψίδα του Ναού των Ταξιαρχών (βόρειος Ναός) είναι ημικυκλική. Η μεσαία κόγχη του Ιερού Βήματος είναι τοποθετημένη στον τοίχο και αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα.
Μια δεύτερη αριστερά είναι ορθογώνια και αντικαθιστά την πρόθεση του Ιερού Βήματος.
Στην κορυφή του δυτικού τοίχου βρίσκεται το καμπαναριό, που φέρει ένα ορθογώνιο άνοιγμα. Το πάτωμα του Ναού είναι στρωμένο με σύγχρονες πλάκες τσιμέντου.
Στο τέμπλο υπάρχουν τρεις εικόνες (του Χριστού ως Αρχιερέα, της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ
Στην κορυφή του τέμπλου βρίσκονται δεκατέσσερις εικόνες (του Χριστού, της Παναγίας και των δώδεκα Αποστόλων).
Το τέμπλο πιθανά να ανακατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, όπως προκύπτει από έκθεση του επιτρόπου του Ναού, που αναφέρεται παρακάτω.
Τα βημόθυρα έχουν την εικόνα του Ευαγγελισμού. Όλα είναι καλής ποιότητας και μεταβυζαντινής χρονολογίας.
Μια άλλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται στον βόρειο τοίχο, με επιγραφή της ημερομηνίας 1847.
Ο Ναός έχει τρείς σειρές στασίδια, στο βόρειο, τον νότιο και στον δυτικό τοίχο. Στις ιστορικές πηγές υπάρχει σύγχυση με την παρακείμενη εκκλησία των Ταξιαρχών, μερικά μέτρα βόρεια.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η αναφορά του Δημήτριου Τζικούρη στον επισκοπικό επίτροπο, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κουτσούπη, το 1833, πρέπει να σχετίζεται με αυτή την εκκλησία .
Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, η εκκλησία ήταν ενοριακή και είχε χωρητικότητα 80 ατόμων.
Το ετήσιο εισόδημα της εκκλησίας ήταν 60 γρόσια, ενώ τα αντίστοιχα έξοδα (συμπεριλαμβανομένου του μισθού του ιερέα) ανερχόταν σε 160 γρόσια, αφήνοντας έτσι την εκκλησία χρεωμένη.
Επιπλέον, ο Δημήτριος Τζικούρης βεβαιώνει ότι έφτιαξε ένα καινούργιο τέμπλο για την εκκλησία, το οποίο κόστισε 1.200 γρόσια Χρονολογία των οθωμανικών χρόνων.
Επίτροπος είναι η Σοφία Μπαλάσου.
* Συνοικία
στα ανατολικά του Χωριού και κάτω από το Κάστρο. Το όνομα οφείλεται από
το πέτρωμα Κρόκος (ερυθρωπός μαλακός πωρόλιθος , που μοιάζει με κρόκο
αυγού) που υπάρχει εκεί. Κρόκος είναι αρχαίο όνομα (Δέφνερ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου