ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Άγιοι Απόστολοι
Θέση: Κρόκος 1
Εορτάζει στις 30 Ιουνίου
Ο Ναός έχει μεγάλο νάρθηκα και στο βάθος είναι ο κύριος Ναός.
Η στέγη είναι επίπεδη και στρωμένη με τσιμέντο, το οποίο έχει αντικαταστήσει το χώμα (μελαγκί ) της αρχικής κατασκευής. Στο εσωτερικό, τα ξύλινα δοκάρια και τα καλάμια διατηρούνται ακόμη. Η είσοδος της εκκλησίας βρίσκεται στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα. Πάνω από την είσοδο βρίσκεται το χτιστό μεγάλο καμπαναριό. Ο ανατολικός τοίχος είναι εξογκωμένος προς τα έξω και εσωτερικά σχηματίζει μεγάλη ημικυκλική κόγχη, όπου βρίσκεται η κτιστή Αγία Τράπεζα.
Το δάπεδο είναι στρωμένο με πλακάκια. Το τέμπλο είναι ξύλινο. Στο πάνω μέρος του τέμπλου διακρίνονται οι εικόνες του Δωδεκάορτου (Κύκλος γιορτής). Μπροστά η εικόνα του Χριστού καθήμενου σε θρόνο και των Αγίων Αποστόλων. Στην κορυφή του τέμπλου υπάρχει μεγάλος σταυρός και στα βημόθυρα η σκηνή του Ευαγγελισμού. Ο ναός αναφέρεται σε έγγραφο του 1706 «τὸ σπίτι εις το Κρόκο εις τους Αγίους Αποστόλους» (Α.Ε.Σ.. 53/1706) .
Ο «αδελφός» της αδελφότητας Δημήτριος Αντωνάκης, στην έκθεσή του στον επίτροπο της επισκοπής Σεραφείμ Κουτσούπη, το 1833, γράφει, ότι η εκκλησία είναι ιδιωτική και ότι κατέχει μερικές παλιές περιουσίες (σημαντικό είναι ότι κατέχει το 50% της νησίδας Ρήνεια) που παρέχει στην αδελφότητα εισόδημα 50 Kuruş (κουρούς). (Κουρούς (τουρκ. Kuruş) ονομάζεται η υποδιαίρεση της νέας λίρας της Τουρκίας. Μία (νέα) λίρα υποδιαιρείται σε 100 (νέα) κουρούς. Και η παλιά τουρκική λίρα, όπως και παλιότερα η οθωμανική, υποδιαιρούνταν σε 100 κουρούς, τα οποία ήταν γνωστά στον ελληνικό χώρο ως γρόσια). Δηλώνει επίσης ότι η ετήσια συνδρομή που καταβάλλεται από τα μέλη του αδελφάτου είναι 120 ή 140 Kuruş (κουρούς).
Η εκκλησία αναφέρεται ως πρώην ενοριακός ναός . Με δεδομένο τις ιστορικές πηγές, η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν το 1706.
Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα "Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία")
1, Συνοικία
στα ανατολικά του Χωριού και κάτω από το Κάστρο. Το όνομα οφείλεται από
το πέτρωμα Κρόκος (ερυθρωπός μαλακός πωρόλιθος , που μοιάζει με κρόκο
αυγού) που υπάρχει εκεί. Κρόκος είναι αρχαίο όνομα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου