Αγία Άννα - Κάμπος
Θέση: Κάμπος - Γυρίσματα (Γυρίσματα: Είναι η τοποθεσία μετά τα Πουριά προς τα Βόρεια του Νησιού. Στο σημείο αυτό αρχίζει να γυρίζει η βορεινή πλευρά του Νησιού μέχρι την Καρεφλού. Από το «γύρισμα» φαίνεται πως πήρε την ονομασία γυρίσματα).
Χρονολόγηση: πριν το 1706. (έτος πρώτης αναφοράς σε απόφαση «ιεροδικείου » του 1706 , «…και εις Αγία Άννα εις το Κάμπο χωράφιο πλησίο Στάθη Χατζήνας…».
Μικρός καμαροσκέπαστος Ναός σοβατισμένος μέσα-έξω και επιχρισμένος με ασβέστη. Το δάπεδο είναι στρωμένο με πλακάκια μωσαϊκό. Το Ιερό Βήμα φέρει αψιδωτή κόγχη, με μικρή τρύπα για το φως και τον εξαερισμό. Η κόγχη του Ιερού Βήματος αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα. Το τέμπλο είναι χτιστό. Φέρει δύο μεγάλες εικόνες της Αγίας Άννας, με την Παναγία στην αγκαλιά της και μία μικρότερη του Χριστού ευλογούντος. Η μεγάλη εικόνα αριστερά της Ωραίας Πύλης είναι φιλοτεχνημένη «διά χειρός Ελεωνόρας Σταθοπούλου». Στην κορυφή του τέμπλου υπάρχουν ζωγραφιστές έξι μικρές εικόνες. Η μεγάλη αψίδα του Ιερού Βήματος καλύπτει όλο το θόλο και ακουμπά στο βόρειο και το νότιο τοίχο.
Ο παππούς Γιώργος Ορφανός, που έζησε στο τέλος του 19ου αι. – αρχές του 20ου αι., διηγούνταν την εξής ιστορία, όπως αυτή μεταφέρονταν από τον δικό του παππού (18ου- 19ου αι.). Κάποια εποχή οργώνοντας το χωράφι, όπου τώρα βρίσκεται ο Ναός, βρέθηκαν θεμέλια παλαιού Ναού και η εικόνα της Αγίας Άννας. Η εικόνα σήμερα βρίσκεται στην κατοχή των αδελφών Καλής και Μαρίας Διαμαντή. Στο σημείο εύρεσης της εικόνας χτίστηκε ο σημερινός Ναός. Ο Ναός τη δεκαετία του 1910 ήταν ημιερειπωμένος και χρειάστηκε επισκευές .
Μετά τον Γεώργιο Ορφανό την εκκλησία λειτουργούσαν οι κόρες του, Ευφροσύνη και Άννα Ορφανού. Ιδιοκτήτης σήμερα του Ναού και της γής είναι η Καλή Ορφανού (Φρούριου). Λειτουργείται κάθε χρόνο από τις αδελφές Καλή και Μαρία Διαμαντή, που κατέχουν και την εικόνα της Αγίας.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα "Σκύρος: Η Ορθόδοξη
Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου