Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος
Θέση: Μεγάλη Στράτα, Χωριό
Πρόκειται για μία μονόχωρη καμαροσκέπαστη εκκλησία.
Στο σημείο αυτό της Μεγάλης Στράτας βρίσκονται τρείς Ναοί, του Χριστού της Παναγίας και του Αη-Γιάννη. Τα κτήρια αυτών των Ναών φαίνεται πως δεν κατασκευάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Είναι διαφορετικής κατασκευής και τεχνοτροπίας. Έτσι, σε προηγούμενες καταγραφές, κατονομάζεται ως τρισυπόστατος Ναός με τους άλλους δύο Ναούς, τον Γεννέσιον της Θεοτόκου (Παναγία Καταπολιανή) και της Γέννησης του Χριστού. Στην πραγματικότητα είναι ξεχωριστό κτίσμα, που εφάπτεται της Παναγίας Καταπολιανής. Αν θεωρήσουμε ότι, επειδή επικοινωνεί μέσω θολωτής καμάρας με τον Ναό της Παναγίας Καταπολιανής, τότε θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τους Ναούς του Αγίου Ιωάννη και της Παναγίας Καταπολιανής στους δισυπόστατους Ναούς.
Εξωτερικά η στέγη είναι επίπεδη καλυμμένη με τσιμέντο, αλλά πιστεύεται ότι αρχικά ήταν σέλα. Η είσοδος βρίσκεται στο δυτικό τοίχο. Εσωτερικά η κεντρική κόγχη είναι ημικυκλική.
Υπάρχουν δύο μικρότερες ορθογώνιες κόγχες στη βόρεια πλευρά. Στο βόρειο τοίχο του κυρίως ναού υπάρχει ένα ορθογώνιο παράθυρο. Στο νότιο τοίχο, που εφάπτεται της Παναγίας Καταπολιανής υπάρχει καμάρα, με την οποία επικοινωνούν οι δύο Ναοί.
Η εκκλησία είναι σοβατισμένη και ασβεστωμένη εσωτερικά και εξωτερικά. Το δάπεδο είναι στρωμένο με πλακάκια μωσαϊκό. Το τέμπλο είναι ξύλινο, με ελάχιστη σκαλιστή διακόσμηση. Φαίνεται πως είναι κατασκευασμένο στη Σκύρο. Ανάμεσα στις σύγχρονες εικόνες, υπάρχει στο τέμπλο εικόνα του αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη, των Μεταβυζαντινών χρόνων.
Η μεγάλη κόγχη στον ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα. Χρονολογία: Οθωμανικών χρόνων.
Σε μια φωτογραφία φαίνεται η καμάρα με την οποία επικοινωνούν οι Ναοί Παναγίας Καταπολιανής και του Αγίου Ιωάννη.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου