Μετάσταση Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ο Σπασοκαρούτες
Θέση: Κάστρο - Πλατεία Καμαντού[1]
Εορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου
Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος λέγεται και Σπασοκαρούτες γιατί στη γιορτή του, τον Σεπτέμβριο, που είναι οι «καρούτες» (πατητήρια-βαρέλια) γεμάτες κρασί, αν τυχόν κάποιοι τον κοροϊδέψουν και δεν τον τιμήσουν στη γιορτή του, τους σπάζει τις «καρούτες».
Αντίστοιχη ονομασία υπάρχει και στο Νομό Λάρισας. Εκεί υπάρχει μία παραλλαγή στην ονομασία. Λέγεται Σπασοκαρούτας, γιατί, στη γιορτή του, λόγω του ισχυρού βρασμού του μούστου, σπάζουν τα πιθάρια, που τον περιέχουν. Τα πιθάρια λέγονται και κουρούπια. Εδώ στη Σκύρο δεν υπάρχει τιμωρία των πιστών.
Πρόκειται για μικρή μονόκλιτη εκκλησία, με ξύλινη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια. Ο ναός αποτελείται από τον ορθογώνιο κυρίως ναό, στον οποίο «προστίθεται», στην ανατολική πλευρά ένα χαμηλότερο και στενότερο κτίσμα, ώστε να σχηματισθεί το Ιερό Βήμα.
Μπροστά στην κορυφή της στέγης βρίσκεται το καμπαναριό. Πάνω από την είσοδο, ένα μικρό διακοσμητικό πιάτο. Στο βόρειο τοίχο υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο ορθογώνιο παράθυρο και ένα δεύτερο, μικρότερο πάνω από την είσοδο.
Η στέγη στηρίζεται σε οροφή ξύλινης κατασκευής. Αρχικά πρέπει να ήταν θολωτή. Το πάτωμα είναι στρωμένο με πλακάκια. Εξωτερικά είναι σκεπασμένη με κεραμίδια. Ο Ναός είναι σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Επισκευάστηκε το 2012. Το τέμπλο είναι ξύλινο, μοντέρνο. Υπάρχουν τρία θραύσματα μονολιθικών στηλών εντοιχισμένων στον ανατολικό τοίχο και ένα έξω αριστερά της εισόδου. Η χρονολογία της είναι των οθωμανικών χρόνων.
Κτήτορας η Άννα Κουτσούπη.
[1] Καμαντού: μικρή συνοικία στο χωριό αριστερά από το Μπόριο. Πλατεία Καμαντού πριν την είσοδο του Κάστρου. Στο Α.Ε.Σ. 14/1683 αναφέρεται Γεώργιος Καμαντός. Πιθανή ονομασία από το επίθετο Καμαντός.
Θα μπορούσε να ονομάζονταν και πλατεία Θησέα.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου