Γέννηση του Χριστού [1] - Χωριό
Θέση: Μελαγκόνι (Δασύλλιο) – Κοντά στο Νεκροταφείο
Ένα μικρό μονόχωρο καμαροσκεπές Εκκλησάκι. Εξωτερικά η οροφή είναι καλυμμένη με τσιμέντο. Η ανατολική πλευρά του ναού εφάπτεται στον φυσικό βράχο, λόγω του κεκλιμένου εδάφους, στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία. Η είσοδος βρίσκεται στον δυτικό τοίχο, έχοντας πάνω μια μικρή τρύπα για εξαερισμό και φωτισμό.
Εσωτερικά η καμάρα-θόλος είναι ελαφρώς μυτερή. Στον ανατολικό τοίχο βρίσκεται η κεντρική κόγχη του Ιερού Βήματος, που αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα. Άλλες τρεις μικρές και ορθογώνιες κόγχες είναι τοποθετημένες στο βόρειο και νότιο τοίχο του Ιερού Βήματος.
Ένα άλλο, πάλι ορθογώνιο, βρίσκεται στο νότιο τοίχο της εκκλησίας, ακριβώς έξω από το Τέμπλο. Το κτήριο είναι εσωτερικά και εξωτερικά σοβατισμένο. Το πάτωμα είναι μωσαϊκό. Το τέμπλο είναι ξύλινο. Ανάμεσα στις σύγχρονες εικόνες στο τέμπλο υπάρχουν δύο μεταβυζαντινές εικόνες, αρκετά φθαρμένες: Η μία του Χριστού και η άλλη της Παναγίας, με τον Χριστό στην αγκαλιά της.
Το εσωτερικό του Ναού της Γέννησης του Χριστού στο Μελαγκόνι
Εξωτερικά στη βόρεια πλευρά υπάρχουν ερείπια παλαιότερου Ναού της Αγία Τριάδας (φωτό). Χρονολογία: των οθωμανικών χρόνων
Έξω στη βόρια πλευρά βρίσκονται τα ερείπια Ναού της Αγίας Τριάδας.
Στο βόρειο τοίχο βρίσκονται τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας.
[1] Η 25 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα χαράς για τους Ρωμαίους διότι έφευγε το σκοτάδι και ερχόταν το φως. Ήταν μέρα τόσο γιορτινή και αγαπητή που καμία προτροπή των πατέρων της Εκκλησίας δε στάθηκε ικανή να ελαττώσει τη συμμετοχή των πρώτων Χριστιανών. Γι’ αυτό οι πατέρες της Εκκλησίας βρήκαν ένα δοκιμασμένο μέσο, την «υποκατάσταση». Όρισαν δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου σαν ημέρα γέννησης του Χριστού, δηλαδή του νέου Ήλιου. Ο εορτασμός της Γεννήσεως στις 25 Δεκεμβρίου πέρασε και από τη Δύση στην Ανατολή γύρω στο 376. (πηγή: https://www.dogma.gr)
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου