Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Ο Ευστράτιος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός της δωρεάς

Η δωρεά της Γλυκερίας είναι πολύ μεγάλη 

και τον ενδιαφέρει

 Ο Ευστράτιος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα - πρώτα η δωρεά της Γλυκερίας είναι πολύ μεγάλη και τον ενδιαφέρει. Μετά είναι οι βλέψεις του Επισκόπου Σκύρου, που απέβλεπαν στο να ματαιώσει τις ενέργειες της Γλυκερίας και του συζύγου της και τις οποίες θέλει να αποδυναμώσει.

Γι' αυτή τη δουλειά στέλνει στη Σκύρο από το Άγιον Όρος τον Εκκλησιάρχη της Λαύρας Αθανάσιο, για να συντάξει ιδιοχείρως το δωρητήριο έγγραφο[1]. Στην τελετή παραχώρησης παραβρίσκονται πολλές εξέχουσες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες, που εγγυώνται και υπογράφουν το συμβόλαιο παραχωρητήριο της μοναχής Γλυκερίας προς τον Ευστράτιο.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν με την ιδιότητά τους είναι οι,  Θεοδώρητος «μοναχός και προεστώς της Λαύρας», Ανδρέας «οικοδεσπότης[2] Λήμνου και γεγονώς επείκτης[3] της τοιαύτης νήσου», Μιτζός «οικοδεσπότης Λήμνου του επίκλην[4] ο Λάπαρης», Θωμάς[5] «σπαθαροκανδιδάτος[6] παρήμην και υπέγραψα», Λέων ο Σαρακοστηνός «ο γεγονώς άρχων[7] της Σκύρου του επίκλιν ο Ψελάκις», Κωνσταντίνος «άρχων», Κωνσταντίνος «ελέω Θεού πρεσβύτερος», Ιωάννης «ο και αρχιδιάκων».

Είναι βέβαιο ότι από τη συμμετοχή  του υψηλού προσώπου του Θωμά του «σπαθαροκανδιδάτου» και των άλλων προσωπικοτήτων στη σύνταξη του δωρητηρίου της Γλυκερίας προκύπτει  ότι τα πρόσωπα, που ενδιαφέρονται, αποδίδουν μεγάλη σημασία στο πανηγυρικό και στη μεγαλοπρέπεια που επικρατεί τη στιγμή της συντάξεως και της υπογραφής του σπουδαίου δωρητηρίου εγγράφου.

Ο πρεσβύτερος και ο αρχιδιάκων που παραβρίσκονται πιθανόν να είναι από την παρακείμενη Ιερά Μονή της Αγ. Παρασκευής και τον κοντινό ναό των Αγ. Αποστόλων, αφού ο Επίσκοπος Σκύρου βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με τη Γλυκερία. 

        


                                



[1] Κατέγραψε ή Γλυκερία στο δωρητήριό της: «...έγράφει ταύτα τη εμή προτροπή και προστάξει δια του έκκλησιάρχου τής σεβάσμιας Λαύρας τού κύρ Αθανασίου, παρουσία και όψει των ευρεθέντων αξιόπιστων μαρτύρων...»

[2] εξουσιαστής, διοικητής, άρχοντας του συγκεκριμένου τόπου, ντόπιος κυβερνήτης.

[3] Επείκτης: Η λέξη επείκτης είναι αξίωμα πολιτικό, σημαίνει δε τον επιστάτη των δημοσίων έργων.

[4] όπως λέγεται, με την ονομασία/επωνυμία.

[5] ο Θωμάς ο σπαθαροκανδιδάτος, που ενεργά συμμετέχει στη δωρεά της Γλυκερίας, υπήρξε πρόσωπο της υψηλής Βυζαντινής Αυτοκρατορικής Αυλής, της εποχής του Αυτοκράτορα Βασιλείου του Β' του Βουλγαροκτόνου.

[6] Σπαθαροκανδιδάτος: Είναι πολιτικό αξίωμα τής Βυζαντινής Αυλής καί υποδηλώνει τον μετέχοντα στο Σώμα τής βασιλικής φρουράς. Στρατιωτικό αξίωμα, τιμητικός τίτλος αυλικών, στρατιωτικών και αρχόντων.

[ΕΤΥΜΟΛ. < σπαθάριος «σωματοφύλακας» + κανδιδᾶτος «υποψήφιος για κάποιο αξίωμα, αξιωματικός» (< λατ. candidatus)].

[7] πρόκειται περί πολιτικού αξιόματος που μπορεί να ύποδηλώνη είτε τον διοικητή κάποιας επαρχίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, είτε τον Προύχοντα, τον Δημογέροντα κάποιου μικρού τόπου.

 

(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα

«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου