Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Γέννηση του Χριστού - Ληνό

Γέννηση του Χριστού - Ληνό

Θέση: Ληνό[1]

Από την παραλία Ληνό, προχωρώντας προς το βουνό,  μετά από περίπου 20 λεπτά βάδισμα, θα συναντήσουμε το ξωκκλήσι της Γέννησης του Χριστού και μετά την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτρας.

Δεν υπάρχει δρόμος, παρά μόνο μικρά μονοπάτια, που δημιουργούν τα αιγοπρόβατα.

Από ψηλά διακρίνουμε, χαμηλά στο βάθος, την παραλία και τη θάλασσα. Έτσι, μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί, να ανάψει τα καντήλια και να πάρει το δρόμο της επιστροφής, που είναι ξεκούραστος, γιατί είναι κατηφορικός.

                                                         Το εσωτερικό του Ναού της Γέννησης του Χριστού στη Ληνό

 Η θέση του Ναού της Γέννησης του Χριστού στη Ληνό στο χάρτη

 




[1]Ληνό ή Λ’νό  (αρχαία ελληνική >ληνός) > (λόγιο) το πατητήρι για τα σταφύλια . γιατί στην είσοδο υπάρχουν ερείπια, ίσως από παλιά πατητήρια. Αυτό συνδυάζεται και με την άποψη ότι, η περιοχή αυτή είναι και σήμερα αμπελόφυτη.

Άλλη άποψη είναι ότι προέρχεται από το αρχαίο Ληνός>σκάφη, κοίλωμα, γούρνα, γι’ αυτό και το θηλυκό η Ληνώ, γιατί η τοποθεσία έχει τη μορφή σκάφης ζυμώματος - κούνιας μικρού παιδιού. Στο πάνω μέρος, εκεί που αρχίζει να κατεβαίνει η ρεματιά, υπάρχει ένα μικρό ύψωμα σαν μαξιλάρι. (Νινό και Σκάφη: Α.Ε.Σ. 99/1704).

Σε κείμενα γράφεται η Ληνώ (Ν. Πέρδικα) ή Λινό (Γ. Παπαεμμανουήλ).

Η λέξη Ληνός είναι μία ίσως αρχαιότερη λέξη της λατρείας του Διονύσου. Λέγεται ότι κατά την πανηγυρική αυτή διαδικασία, του τρύγου οι πατητές κάνοντας ρυθμικές κινήσεις τραγουδούσαν τους «Επιλήνιους ύμνους». Οι Έλληνες της ιστορικής αυτής περιόδου τίμησαν το Διόνυσο με γιορτές, μία από τις οποίες είναι τα Λήναια. Τα Λήναια γιορτάζονται προς τα τέλη Ιανουαρίου. Ληναϊζω σημαίνει εορτάζω τα Λήναια. Ληναίων είναι ο μήνας της εορτής των Ληναίων.

Έτσι μπορούμε να πούμε πως, η περιοχή Ληνό είναι η αμπελόφυτη ρεματιά που αρχίζει από τον Καλόμαστο και φτάνει μέχρι τη θάλασσα πριν από του Χατζηγεράκη, στο δρόμο της Χώρας Σκύρου-Λιναριάς. Πηγή: Ναπ. Ξανθούλη : «Το τοπωνυμικό της Σκύρου» 1984)

 


(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα

«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου