ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Άγιος Δημήτριος - Πλατάνια
Θέση: Πλατάνια, Δχούνια[1]
Σε πολλούς χάρτες καταγράφεται λαθεμένα ως Άγιος Γεώργιος. Η πρόσβαση στο Ναό είναι δύσκολη. Ακολουθήσαμε το χωματόδρομο, γεμάτο πέτρες, από την Καλαμίτσα προς το Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και από εκεί, μετά 2 km, φτάνουμε στο Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο Ναός είναι πετρόχτιστος, με επίπεδη στέγη καλυμμένη με τσιμέντο. Εσωτερικά η οροφή είναι καμάρα με μεγάλη αψίδα που καλύπτει ολόκληρο το τέμπλο. Το τέμπλο είναι ξύλινο, ελαφρώς σκαλιστό και έχει δύο πύλες. Έξω υπάρχει ένας τάφος, στο όνομα Ιωάννης Δημ. Μικές.
Οι επίτροποι
1. Ι. Β. Καραμπίνη,
Ευφροσύνη Γ. Καραμπίνη[1] Δχούνια: Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Τοπωνυμικό της Σκύρου» ο Ναπ. Εμμ. Ξανθούλης οι γνώμες για την τοπωνυμία Δχούνια είναι διαφορετικές, όπως αυτές εκφράζει από τη μια μεριά ο Κωνσταντινίδης Μιχαήλ στο βιβλίο του «Η νήσος Σκύρος : Ιστορικόν Δοκίμιον από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ' ημάς» (1901) και από την άλλη από τους Παπαγεωργίου Δημήτριο στο βιβλίο του «Ιστορία της Σκύρου- Από των Αρχαιοτάτων Χρόνων» , Μιχαήλ Δέφνερ και Νίκη Λ. Πέρδικα, «Σκύρος: Εντυπώσεις και περιγραφαί – Ιστορικά και λαογραφικά σημειώματα – ήθη και έθιμα – μνημεία του λόγου του λαού». Αθήνα, Πυρσός (τ. 1), 1940, και Αετός (τ. 2), 1943.
Ο μεν πρώτος (Κωνσταντινίδης Μιχαήλ) την τοποθεσία τη γράφει «Διχούνοια» και εννοεί «Διχόνοια» (Διχόνοια < Δχόνοια< Δχούνοια< Δχούνια).
Διχόνοια θηλυκό= η διάσταση απόψεων ή συμφερόντων που υπάρχει ανάμεσα σε δύο μέρη και η συνακόλουθη διχογνωμία και εχθρότητα που προκύπτει απ’ αυτή.
Ο Παπαγεωργίου την αναφέρει «Δχούνια» ή «Δχούνη», δηλαδή δύο χούναι, δύο χαράδρες, γιατί υπάρχουν πράγματι δυο χαράδρες, τα «Πλατάνια» και ο «Άγιος Μάμας»
χούνη < χοάνη<φαράγγι (ονομασία διαφόρων ελληνικών τοπωνυμίων).
δ’χούνια<δύο χούναι<δύο φαράγγια
Ο Δέφνερ όπως και η Πέρδικα συμφωνούν και την αναφέρουν ως «Δχούνια», δηλαδή δύο χώνοι ή δύο καταβόθρες στο βόρειο μέρος του Βουνού.
Ο Ναπ. Εμμ. Ξανθούλης υποστηρίζει πως η σωστή άποψη είναι αυτή που προέρχεται από το Διχόνοια (Κωνσταντινίδης Μιχαήλ). Αυτό γιατί στην τοποθεσία αυτή δεν υπάρχουν χαράδρες, καταβόθρες κτλ.
Τεκμηριώνει την άποψή του με το επιχείρημα πως υπάρχουν πηγές με νερό μοναδικό ίσως στην περιοχή αυτή του Βουνού, με αποτέλεσμα να επικρατεί διχόνοια και να προκαλούνται προστριβές και φιλονικίες μεταξύ των κτηνοτρόφων, γιατί εκεί ποτίζουν τα κοπάδια τους.
Παραθέτει μάλιστα την παράδοση, ότι οι κάτοικοι του Καλικριού ζήτησαν να πάρουν το νερό για να ποτίζουν τα χωράφια τους, που βρίσκονται στους πρόποδες του Βουνού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να προβάλλουν ισχυρές αντιδράσεις, γιατί χρειάζονται το νερό για τα κοπάδια τους και προκλήθηκε διχόνοια ανάμεσά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου