Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ - Κεντρική Πλατεία

 Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ ή (Αη Στράτης) - Κεντρική Πλατεία

Θέση: Κεντρική Πλατεία,  Χωριό

 

Οι Σκυριανοί το εκκλησάκι το ονομάζουν Άγιο Ευστράτιο ή  Αη Στράτη για τους ίδιους λόγους που εξηγήθηκαν στο κεφάλαιο  «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία στη Σκύρο» (σελ. 160-161).


 

Ένας μικρός μονόκλιτος ναός με τρούλο, οκταγωνικό τύμπανο[1] και τοξωτά παράθυρα. Η αψίδα του είναι τρίπλευρη.

Η  είσοδος βρίσκεται στο δυτικό τοίχο. Στους βόρειους και νότιους τοίχους του κυρίως ναού είναι τοποθετημένα τοξωτά παράθυρα. Το δάπεδο είναι σύγχρονο. Το τέμπλο είναι χτισμένο.

Ο σημερινός ναός χτίστηκε στις αρχές του 20ου αι., στη θέση του αρχικού κτηρίου, που είχε καταρρεύσει. 


 

Η παλιά εκκλησία ήταν αφιερωμένη επίσης στους Ταξιάρχες και ήταν ενοριακή[2].Λέγεται ότι ο  σημερινός Ναός έχει τόσο μέγεθος, όσο το Ιερό Βήμα του παλιού.

Ο τόπος που βρίσκεται σήμερα η Κεντρική Πλατεία και το Δημαρχείο ανήκε στις οικογένειες Παπαδημητρίου, Αντωνιάδη και Στεφανίδη. Παραχωρήθηκε στο Δήμο, για να κατασκευάσει το κτήριο του Δημαρχείου και την Πλατεία.

 

Το εσωτερικό του Ναού των Ταξιαρχών στην κεντρική Πλατεία

Δεξιά του τέμπλου κάτω από την εικόνα των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι τοποθετημένη μικρή εικόνα του Αγίου Ευστρατίου, για να θυμίζει τον Αη-Στράτη.

Η θέση (αριστερά) του Ναού στην Πλατεία



[1]Τύπος ναού στον οποίο οι καμάρες που βαστούν τον τρούλο στεγάζουν τις κεραίες εγγεγραμμένου σταυρού σε τετράγωνο ή ορθογώνιο και διαγράφουν με σαφήνεια στη στέγη σταυρό. Ο μεγάλος χαρακτηριστικός τρούλος που καλύπτει ολόκληρο τον κεντρικό χώρο του ναού πατάει με το χαμηλό του τύμπανο σε οκτώ τόξα που οι προβολές τους στην κάτοψη σχηματίζουν οκτάγωνο εγγεγραμμένο μέσα σε τετράγωνο που διαγράφουν οι τοίχοι των πλαγίων διαμερισμάτων.

[2] «Η Ιστορία της Εκκλησίας της Σκύρου» Βασ. Ατέσης, 1961

 

(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα

«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου