Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Ζωοδόχος Πηγή - Μαρκέσι

 Ζωοδόχος Πηγή[1] - Μαρκέσι

 

Θέση: Θεοτόκος[2]

Πρόκειται για πολύ παλιά εκκλησία. Ο Παπαγεωργίου λέει, πως ήταν Δυτική. Μάλλον ήταν παλαιοβυζαντινή. Είναι κτισμένη κοντά, στα υπάρχοντα και σήμερα, θεμέλια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. 


Η αγία τράπεζα έχει τρεις κολόνες. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, η οποία συμβολίζει  τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας (Πατήρ-Υιός και Άγιο Πνεύμα).

Είναι πετρόχτιστη.

Η οροφή είναι παραδοσιακή Σκυριανή με μεγάλα ξύλινα δοκάρια και καλαμωτή. 

Η αρχική στέγη από μελαγκί αντικαταστάθηκε από τσιμέντο.

Πολύ αργότερα προστέθηκε κατασκευή από τσιμέντο, που έχει τη θέση του πρόναου. Το τέμπλο είναι ξύλινο σκαλιστό και έχει δύο πύλες. Η κεντρική πύλη ( Ωραία Πύλη) κλείνει με τα βημόθυρα[3].

Το εσωτερικό του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στη Θεοτόκο

 

Η θέση του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στη Θεοτόκο στο χάρτη




[1] Η Μητέρα του Χριστού ως Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα επίθετο της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την αποκάλυψη μιας ιερής πηγής στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης από τη Θεοτόκο σε έναν στρατιώτη που ονομαζόταν Λέων Μάρκελς, ο οποίος αργότερα έγινε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α΄ (457-474).Ο Λέων έκτισε την ιστορική εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί στο σημείο εκείνο, στην οποία έγιναν πολυάριθμες θαυματουργές θεραπείες, καθιστώντας μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες προσκυνήματος στην Ελληνική Ορθοδοξία. Έτσι, ο όρος «Ζωοδόχος Πηγή» έγινε ένα επίθετο της Παναγίας. Η Ζωοδόχος Πηγή εορτάζεται την Παρασκευή του Πάσχα..

[2] βρίσκεται στην περιοχή Τραχύ, κοντά στο Μαρκέσι (κάτω κάμπος) και μέσα στο περιφραγμένο χώρο του Αεροδρομίου Σκύρου

[3] καθένα από τα δύο φύλλα της Ωραίας Πύλης.






(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα

«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου