Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ - Φερεκάμπος

 Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ ή Αη-Στράτης


Θέση: Φερεκάμπος[1] (Φερέ[2] Κάμπος)

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με την 6505/293 /02-02-1972 υπουργική απόφαση (Φ.Ε.Κ.126/11-02-1972)

 


Οι Σκυριανοί το εκκλησάκι το ονομάζουν Άγιο Ευστράτιο ή  Άη Στράτη για τους ίδιους λόγους που εξηγήθηκαν στο κεφάλαιο «Η Χριστιανική Θρησκεία στη Σκύρο» (σελ. 160-161).

Πρόσθετο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, ο κτήτορας της εκκλησίας έχει τοποθετήσει στο τέμπλο την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, και όχι αυτή του Αγίου Ευστρατίου. 

 Είναι μία άλλη απόδειξη ότι αυτό το εξωκλήσι, όπως και άλλες εκκλησίες των Ταξιαρχών ή Ασωμάτων, δεν έχουν καμία σχέση με τον άγιο Ευστράτιο. Ο Ναός είναι καμαροσκέπαστος και κτισμένος με πέτρα. 

 Το εσωτερικό του Ναού φαίνεται πως ανακατασκευάστηκε πλήρως. Σοβατίστηκε και επιχρίστηκε με ασβέστη. Το τέμπλο είναι κτιστό μέχρι την οροφή και απομονώνει πλήρως το Ιερό Βήμα.

Το δάπεδο είναι στρωμένο με σύγχρονο πλακάκι από γρανίτη.

 

Η θέση του Ναού των Ταξιαρχών στο Φερεκάμπο στο χάρτη

 



[1] Περιοχή όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγ. Δημητρίου. Βρίσκεται ανάμεσα στις τοποθεσίες Βούρλος και Αλεξάντρα. Η ονομασία προέρχεται πιθανό από το «φαιός» και «κάμπος»

φαιός, -ή/-ά, -ό:  (λόγιο) σταχτής, που έχει το χρώμα της στάχτης, σκουρόχρωμος, γκρίζος, σκούρος

[2] Στη Σκύρο αρκετά τοπωνύμια έχουν πρώτο συνθετικό το «φερέ», όπως τα: Φερέ Κάμπος, Φερέ Γκρεμνές, Φερόσταμα, Φερά Λίμνα, Φερή Στράτα, Φερόγια, Φερές, όλα με κοινό χαρακτηριστικό τα κοκκινωπά χώματα (Ξανθούλης, Τοπωνυμικό τής Σκύρου

 


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου