Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Κωνσταντίνου & Ελένης Ισαποστόλων - Μαυρουνάς

 Κωνσταντίνου & Ελένης[1] Ισαποστόλων[2]- Μαυρουνάς

 

Θέση: Μαυρουνάς[3]


Η εκκλησία χτίστηκε από την οικογένεια του Εμμανουήλ Μανωλάκη στη μνήμη του γιού τους Κωνσταντίνου, που σκοτώθηκε σε ατύχημα στις 15 Ιουνίου 1995. Χτίστηκε με προσφορές και προσωπική εργασία των γονέων, συγγενών και φίλων.

Θεμελιώθηκε στις 07 Απριλίου 1996.


 

Στον δυτικό τοίχο της εισόδου υπάρχουν αριστερά αφιερωτική  μαρμάρινη πλάκα και δεξιά δύο μικρότερες, με ποιήματα των Εμμανουήλ Μπαλωτή και Γεωργίου Μαυρογιώργη.

                   


 


 


Η θέση του Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μαυρουνά στο χάρτη


[1] Στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών,

Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς. Η σύνοδος καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»). Λίγο πριν από τον θάνατό του βαπτίστηκε χριστιανός. Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/931

[2] Ο τίτλος αυτός αποδίδεται ως αναγνώριση των ιδιαίτερων υπηρεσιών αυτών των αγίων στη διάδοση και εδραίωση του Χριστιανισμού, συγκρίσιμων με αυτές των αρχικών Δώδεκα Αποστόλων.

[3] Μαυρουνάς ή Μαβρουνάς: Είναι το βουνό που βρίσκεται απέναντι από το χωριό και στη Δυτική του πλευρά. Βρίσκεται ανάμεσα στον ανηφορικό αγροτικό χωματόδρομο που ξεκινάει από το Χωριό,  φτάνει στους Αγίους Αποστόλους και συνεχίζει προς την Αγία Παρασκευή, την Παναγία Λυμπιανή, τα Μελαχτά, Χριστός τ’ Αμπάση, Μεσόχωρα, Σήκανο, Φερές, Παναγία Λυμπιανή.

Το ετυμολογικό της λέξης πιθανό να προέρχεται από το συνθετικό (Μαύρος + Βουνό< Μαυρο+βουνας<Μαυρο+ουνάς<Μαυρουνάς. Μαύρα Χώματα.

Στα Α.Ε.Σ. και στον Κώδικα του Αγίου Γεωργίου αναφέρεται με διάφορες ονομασίες όπως: Μαβουρνάς, Μαυρωνάς, Μαυρουνάς, Μαυρωνάς, Μαβρουνάς, Μαβρονάς.

 

(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα

«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου