Άγιος Μηνάς[1] ή Άη Μ’νάς
Θέση: Αγορά
Ο τελευταίος γνωστός κτήτορας της εκκλησίας ήταν ο Μιχαήλ Χατζίδης και η σύζυγός του Μαρία. Αυτοί τη μεταβίβασαν στην Άννα Αγγελή και τον σύζυγό της, Μανώλη, και αυτοί με τη σειρά τους στις κόρες τους Σοφία, Καλλιόπη και Γεωργία Αγγελή.
Μονόχωρη καμαροσκέπαστη εκκλησία. Είναι χτισμένη σε βράχο.
Ο νότιος τοίχος στηρίζεται στη βάση του. Η εκκλησία είναι σοβατισμένη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Η στέγη της είναι σέλα καλυμμένη με πέτρινες πλάκες και με τσιμέντο. Η είσοδος είναι τοποθετημένη στο δυτικό τοίχο, και πάνω στηρίζεται το καμπαναριό.
Στον ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος η κόγχη αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα. Δύο ακόμη κόγχες βρίσκονται στο βόρειο και νότιο τοίχο του Ιερού Βήματος, που αντικαθιστούν την πρόθεση και το διακονικό και μικρό άνοιγμα, για αερισμό στο νότιο τοίχο.
Το Ιερό Βήμα είναι ελαφρά υπερυψωμένο από τον κύριο Ναό και στηρίζεται σε μία μεγάλη ημικυκλική αψίδα.
Το πάτωμα είναι στρωμένο με καφέ πλακάκια από γρανίτη. Στον νότιο τοίχο του κυρίως Ναού, υπάρχει μια τετράγωνη κόγχη.
Το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Μηνά στο Χωριό
Το τέμπλο είναι απλό ξύλινο με δύο εισόδους. Στο τέμπλο βρίσκονται οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Μηνά του 19ου αι. και αρκετές σύγχρονες εικόνες. Στην κορυφή του τέμπλου υπάρχουν εννέα μικρές εικόνες του Χριστού και διαφόρων Αγίων και στη μέση μία μεγαλύτερη με το Μυστικό Δείπνο. Έτος πρώτης αναφοράς του Ναού σε έγγραφο του 1773[2].
Η ανέγερση με βάση αυτό το ιστορικό στοιχείο έγινε πριν το 1773.
[1] Ο Άγιος Μηνάς έζησε και μαρτύρησε το 295 ή 296 ή 309 στην Αίγυπτο. Ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στη Φρυγία. Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας, και ήταν σημαντικός τόπος προσκυνητών μέχρι τον 10ο αιώνα
.(Πηγή: el.wikipedia.org)
[2] Αντωνιάδης 1990, έγγραφο. 104/1773
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου