Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ - Παρασπίσι

 Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ ή (Αη Στράτης)  

 

 Θέση: Παρασπίσι ή Περασπίσι[1]

Οι Σκυριανοί το εκκλησάκι το ονομάζουν Άγιο Ευστράτιο ή  Αη Στράτη, για τους ίδιους λόγους που εξηγήθηκαν στο κεφάλαιο «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία στη Σκύρο» (σελ. 160-161).

                                      Το εσωτερικό του Ναού των Ταξιαρχών στο Παρασπίσι
 

Κτήτορας του Ναού ήταν ο παπα-Αντώνης Μακρής. Βρίσκεται στο κτήμα άλλου Σκυριανού και αυτή η ιδιαιτερότητα οδήγησε σε διαμάχη μεταξύ κτήτορα και ιδιοκτήτη γής.

Η παράδοση λέει πως στην Κρήνη[1] έκριναν τους ανθρώπους και στο Παρασπίσι τους υπερασπίζονταν.

Γι’ αυτό το σωστότερο όνομα της τοποθεσίας θα μπορούσε να είναι «Περασπίσι» (υπερασπίζομαι>περασπίζομαι>περασπίσι). Κοντά στο ξωκκλήσι υπάρχουν ερείπια παλιού κτηρίου.  Η παράδοση λέει ότι στο μέρος αυτό υπήρχε δικαστήριο όπου αποδίδονταν δικαιοσύνη και ότι το ξωκκλήσι είναι ανεγερμένο στα θεμέλια του Ιερού της Θέμιδας. 


Λίγο πιο κάτω, στο δρόμο προς το χωριό, υπάρχουν ερείπια παλιού Ναού του Αγίου Δημητρίου και μεγάλο τριγωνικό πηγάδι.

Πριν χρόνια ο Δημήτριος Παναγιώτου (Αμπελόχης) είδε τον Άγιο Δημήτριο στο όνειρό του, που του υπέδειξε το μέρος, όπου βρισκόταν τα θεμέλια. Ο Αμπελόχης πήγε στο σημείο και βρήκε τα θεμέλια. Μετέφερε υλικά οικοδόμησης.

Όμως ο ιδιοκτήτης του κτήματος δεν τον άφησε, φοβούμενος ότι ο Αμπελόχης είχε βλέψεις στο κτήμα του, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι η μόνη του επιθυμία ήταν να ανεγείρει τον Ναό.


Στο εσωτερικό του Ναού των Ταξιαρχών υπάρχουν αρκετά κομμάτια (κολόνες, πλάκες δοκάρια) παλαιότερης κατασκευής, με τα οποία χτίστηκε το τέμπλο. Στο Ιερό Βήμα του Ναού είναι χτισμένη στιβαρή ημικυκλική αψίδα, η οποία χρησιμεύει για τη συνολική στατικότητα της κατασκευής. Η κόγχη του Ιερού Βήματος αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα. Στους πλευρικούς τοίχους είναι χτιστά παγκάκια.

Το ξωκκλήσι σήμερα δείχνει σημεία εγκατάλειψης. Τα τελευταία έξι χρόνια αυτή η εικόνα είναι ορατή και δε λειτουργείται.

Η θέση του Ναού των Ταξιαρχών στο Παρασπίσι στο χάρτη



[1] Η Κρήνη είναι τοποθεσία με πηγές νερού στον ανηφορικό δρόμο πριν τις Κατούνες


[1] Τοποθεσία μετά τον Κουρούκλη και κοντά στον Ευγώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου