Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Αγία Τριάδα – Πλατεία Μπρούκ

 Αγία Τριάδα [1] – Πλατεία Μπρούκ[2]

Θέση: Παλιόπυργος[3] -  Πλατεία Αιώνιας Ποιήσεως

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την 15794/19-12-1961 υπουργική απόφαση (Φ.ΕΚ. 35/02-02-1962)

 

                                    Το άγαλμα του Μπρούκ, ο ναός της Αγίας Τριάδας, η παραλία Μόλος, ο Κάμπος 

                                                     και τα Γυρίσματα στα μέσα της 10ετίας του 1940

 Πρόκειται για ένα μικρό μονόκλιτο θολωτό ναό με τρούλο,  με τυφλές καμάρες και θολωτό Ιερό Βήμα[1]. Εξωτερικά, το χαμηλό τύμπανο του τρούλου[2] είναι κυλινδρικό, χωρίς ανοίγματα.

Τόσο ο τρούλος όσο και η υπόλοιπη οροφή είναι επενδυμένα με πέτρινες πλάκες. Η αψίδα είναι ορθογώνια. Πάνω από την είσοδο του δυτικού τείχους υπάρχει μια διακοσμητική πέτρα που φέρει σταυρό.

 


Εσωτερικά ο θόλος διαμορφώνεται ως ημισφαιροειδής θόλος, χαμηλός και πλατύς σε σύγκριση με το μέγεθος της εκκλησίας, ανεγερμένος απευθείας στις κρεμαστές αίθουσες.

Μεταξύ μερικών σύγχρονων εικόνων, υπάρχει μια εικόνα της Αγίας Τριάδας, στο Ιερό Βήμα, η οποία χρονολογείται από τους μεταβυζαντινούς χρόνους[3]. Το πάνω μέρος του Αγίας Τράπεζας προέρχεται από παλαιοχριστιανικό ναό. Πιθανά να είναι χτισμένη σε θεμέλια ναού (Συρία θεά) των αρχαίων Ελληνικών ή Ρωμαϊκών χρόνων, όπως γράφει ο Κ. Φαλτάϊτς.

Η εκκλησία χρονολογείται από την εποχή των οθωμανικών χρόνων.

Οι επίτροποι αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 στις σελίδες 741-756





[1] Είναι σημαντική η διαμάχη με τους δυτικούς θεολόγους για το ζήτημα του Filioque.

Κατά τη διατύπωση αυτήν του Συμβόλου της Πίστεως, το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και εκ του Υιού. Για το ορθόδοξο όμως δόγμα το μοναδικό αίτιο της ύπαρξης του Υιού και του Αγίου Πνεύματος είναι το πρόσωπο του Θεού Πατέρα.  Πηγή: https://el.wikipedia.org/

[3] Παλιόπυργος ή Μπαλίπεργος. Πελασγικός Πύργος.

[4] Bema(Βήμα): Το Ιερό Βήμα (bema) είναι το υπερυψωμένο δάπεδο ή πλατφόρμα στο ανατολικό άκρο των ορθοδόξων εκκλησιών πάνω στο οποίο βρίσκεται ο βωμός , με το τραπέζι του βωμού. Η λέξη bema προέρχεται από την ελληνική, που σημαίνει πλατφόρμα, βήμα, δικαστήριο ή έδρα.

Γενικά, η εξέδρα εκτείνεται στο σηκό από το ιερό και χωρίζεται με ένα τέμπλο.

[5] Τύμπανο τρούλου (Βυζάντιο): Στη βυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική αποτελεί ένα κυκλικό ή πολυγωνικό τμήμα πάνω στο οποίο στηρίζεται ο ημισφαιρικός θόλος.

[6] Μιχάλης Καραμπίνης 2015


 

(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα

«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου