Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Άγιος Χαράλαμπος - Χωριό

 Άγιος Χαράλαμπος [1] - Χωριό

Θέση: Κοχύλια[2] ή Μπογιατζίδικα

Ο Ναός είναι δισυπόστατος. Μαζί συνεορτάζεται ο Άγιος Αντώνιος.

Στο τέμπλο βρίσκονται τρεις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους. Και οι τρεις εικόνες έχουν χρονολογία στην πίσω πλευρά 1797. Αυτή είναι πιθανώς η ημερομηνία του τέμπλου ή και του Ναού.  

 

                                                        Το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους στα Κοχύλια

 

Η βόρεια εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο. Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους είναι επίπεδος και μεγαλύτερος σε μήκος του Ναού του Αγίου Αντωνίου. Κατασκευάστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο. Η στέγη των δύο Ναών  είναι καλυμμένη με τσιμέντο. 

 

                                        Η αψιδωτή πύλη που επικοινωνεί με τον Άγιο Αντώνιο

 Εσωτερικά η οροφή είναι επίπεδη κατασκευασμένη με την παραδοσιακή Σκυριανή τεχνοτροπία (ξύλινα δοκάρια και καλάμια). Στον ανατολικό τοίχο υπάρχει  η ημικυκλική κόγχη του Ιερού Βήματος, που αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα. Δύο ακόμη ορθογώνιες μικρότερες κόγχες βρίσκονται στο βόρειο και νότιο τείχος του Ιερού Βήματος. Η νότια κόγχη είναι μικρό παράθυρο. Ο νότιος τοίχος του κυρίως Ναού έχει παράθυρο. Το δάπεδο και των δύο Ναών είναι στρωμένο με κεραμικά πλακάκια με σμάλτο. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και διακοσμημένο με παγώνια και λιοντάρια.

 

Στην αψίδα της Ωραίας Πύλης υπάρχει σκαλιστή επιγραφή που αναφέρει ότι το τέμπλο κατασκευάστηκε από κάποιον Αθανάσιο, από τη Μύκονο.[3]

 


[1] Η Εκκλησία του αποδίδει στον Άγιο Χαράλαμπο το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας. Την ίδια μέρα της εορτής του γιορτάζουν οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν και οι οποίοι βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί.

[2] «εκοσμήθι το παρὸν τέμπλο εξόδου τε Αθανασίου εκ νὶσου Μηκόνου».


[3] συνοικία στο χωριό στην ενορία του Αγίου Ιωάννη. Στον κώδικα της Μονής του Αγίου Γεωργίου και στο Α.Ε.Σ. γράφεται και ως Κοχίλια, Κογχύλια, Κογχίλια, Κοχείλια

 


 

(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα

«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου