Άγιος Γεώργιος [1] - Ατρεκλήνη
Ανήκε στον Μανώλη Φτούλη. Κληρονομήθηκε στον γιό του Γιάννη και τώρα ανήκει στους εγγονούς του Μανώλη και Γιώργο Φτούλη, που είναι και οι επίτροποι του Ναού. Πρόκειται για καλοδιατηρημένη εκκλησία.
Ο γέρο Φτούλης έφραξε το Ναό για να τον προστατέψει, αλλά έβαζε μέσα στην περίφραξη τα πρόβατα. Τότε παρουσιάστηκε στο όνειρό του ο Άγιος και σε αυστηρό τόνο του είπε: «αυτός ο χώρος είναι δικός μου και μη ξαναβάλεις τα πρόβατα μέσα στον περίβολο». Αυτό και έπραξε την επομένη ο μπάρμπα-Μανώλης Φτούλης.
Ο Ναός είναι χτισμένος με πέτρα. Είναι καμαροσκέπαστος και η στέγη του είναι επίπεδη καλυμμένη με τσιμέντο. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν χαλάσματα παλαιότερης κατασκευής (Ναού). Το τέμπλο είναι χτιστό και η μεγάλη κόγχη, στο βάθος του Ιερού Βήματος, έχει τη θέση της Αγίας Τράπεζας
Η θέση του Ναού στο χάρτη
[1] Ο Άγιος Γεώργιος (280 - 23 Απριλίου 303). Καταγόταν από την Καππαδοκία. Ήταν αξιωματικός του στρατού επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου. Για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εάν η ημέρα (23 Απριλίου) συμπέσει πριν την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας, ενώ τιμάται σε μεγάλο βαθμό και στην Τουρκία. Είναι ο προστάτης άγιος του Ελληνικού Στρατού, έπειτα από την απελευθέρωση του ελληνικού Γένους. Είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.
[2] Ατρεκλήνη: περιοχή που βρίσκεται στο Τραχύ κοντά στα Ψαχρά. Δηλ. τρεις κλίνες φυσικές για ξεκούραση.
[3] Περιοχή στο Τραχύ μετά τον Άγιο Παντελεήμονα και το Λευκονόρος (Λευκό Όρος). Είναι μεγάλη εύφορη πεδιάδα με μικρούς λόφους. Σε παλιά έγγραφα αναφέρεται με διαφορετικό άρθρο: την Ψαχρά, του Ψαχρά, τα Ψαχρά.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου