Ζωοδόχος Πηγή (Π’γή) - Κοχύλια
Θέση: Κοχύλια, Πάτημα
Μικρή μονόκλιτη σκεπαστή εκκλησία, με επίπεδη στέγη από τσιμέντο. Η εκκλησία είναι σοβατισμένη, εσωτερικά και εξωτερικά. Στον ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος σχηματίζεται μια κόγχη, η οποία αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα. Το τέμπλο είναι χτιστό. Η εσωτερική επιφάνεια είναι επιχρισμένη με ασβέστη.
Οι πλαϊνοί τοίχοι είναι χτισμένοι με χαμηλά παγκάκια. Το δάπεδο είναι στρωμένο με κεραμικά πλακάκια των μέσων του 20ου αι.
Το εσωτερικό του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Πάτημα
Η χρονολογία ανέγερσης της εκκλησίας πρέπει να είναι των οθωμανικών χρόνων.
Λίγα μέτρα βόρεια της εκκλησίας, βρίσκεται μια φυσική πηγή. Πιθανά γι’ αυτό το λόγο ο Ναός αφιερώθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή.
Υπάρχει ένας μύθος στη Σκύρο, που λέει:
Στα παλιά χρόνια ένας γεωργός της Σκύρου έβαλε τα άλογα στο αλώνι[1], που υπήρχε δίπλα στη εκκλησία, για να αλωνίσει το σιτάρι. Ήταν 18 Ιουλίου του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.
Περαστικός κάτοικος, που τον είδε, τον παρατήρησε λέγοντας, πως σήμερα γιορτάζει ο Άγιος και δεν πρέπει να εργαστεί.
Ο γεωργός του απάντησε: Σιγά μη κρατήσουμε του «Ντοματά»[2] (Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη). Μετά από λίγο τα άλογα έσκασαν και πέθαναν.
[1] ο αλώνι είναι στρογγυλός επίπεδος χώρος που χρησιμοποιείται για το αλώνισμα (δηλ. τον διαχωρισμό του καρπού από τα άχυρα) των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, κ.λπ.). α αλώνια κατασκευάζονται σε ανοιχτά μέρη, υψώματα ή ρεματιές, σε μέρη δηλαδή όπου φυσάει δυνατός αέρας και βοηθάει στο λίχνισμα.
[2] Τον ονόμαζαν ντοματά γιατί γιορτάζει την εποχή που βγαίνουν οι ντομάτες
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου