Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΗΣΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: Μεταμόρφωση του Σωτήρος - Τραχύ

 Μεταμόρφωση του Σωτήρος - Τραχύ

Θέση: Τραχύ προς Παλαμάρι[1]

Βρίσκεται στο δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαριού.

Στις 6 Αυγούστου λήγουν οι «δρίμες»[2], όπως ονομάζονται οι έξι πρώτες ημέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, επενεργούν ανεξιχνίαστες δυνάμεις. Στη Σκύρο λένε πως «τα ντρύματα (οι δρίμες, τα μερομήνια) είναι οι έξι τελευταίες μέρες του Αλουν’κό (Ιουλίου) κι οι έξι μέρες τον Ά’οστε (Αύγουστο»  υπάρχει η παροιμία: «η Αγία Άννα τα βάζει, ο Σωτήρας τα βγάζει». 

 


Οι δώδεκα πρώτες μέρες του Αυγούστου είναι τα μερομήνια. Στα μερομήνια δεν πλένουν, γιατί κουρελιάζονται τα ρούχα. Δε λούζονται, γιατί πέφτουν τα μαλλιά. Δε μπαίνουν στη θάλασσα. Αν είναι και βάλουν να πλύνουν κάτι, βάζουν ένα καρφί ή ένα μικρό κομμάτι σίδερο, μέσα στη λεκάνη με το νερό, για να μην πειραχτεί το ρούχο και λιώσει. Όποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα κινδυνεύει να πάθει μεγάλο κακό (ίσως να συνδέεται με τα μπουρίνια και τα μελτέμια).


 


[1] Τοποθεσία στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Τραχιού. Η ακτή όπου βρίσκεται η τοποθεσία είναι σήμερα άνυδρη, αμμώδης και θαμνώδης, αλλά περίπου 500 μέτρα προς τα νοτιοδυτικά του υπάρχουν οι πρώτες καλλιεργημένες περιοχές της κοιλάδας του Τραχιού. Γεωφυσικές μελέτες πιστοποίησαν ότι η ακτογραμμή κατά τη διάρκεια της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ. βρίσκονταν σημαντικά πιο ανατολικά, μέσα στη θάλασσα και στα νότια (στον κόλπο όπου σήμερα εκβάλλει ο ποταμός Λίμνα), βρισκόταν μια λιμνοθάλασσα. Το Παλαμάρι, λειτουργώντας ως παραθαλάσσιος οικισμός με ισχυρούς εξωτερικούς δεσμούς, είχε συνδέσεις με νησιά στο βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες καθώς και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι εισαγωγές και ο οργανωμένος σχεδιασμός του συγκροτήματος σε συνδυασμό με την ισχυρή ενίσχυση, αποτελεί ένα παράδειγμα πρώιμης αστικοποίησης στο Αιγαίο.

[2] (λαογραφία) οι τρεις πρώτες μέρες των μηνών Μαρτίου, Μαΐου και Αυγούστου (καθώς και άλλες μέρες, σύμφωνα με τις κατά τόπους παραδόσεις), οι οποίες θεωρούνται γρουσούζικες και αποφράδες και κατά τις οποίες οι άνθρωποι αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα.

Η θέση του Ναού στο χάρτη
 

(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα

«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου