Κοίμηση της Θεοτόκου[1] - Απατσίνι
Θέση: Απατσίνι[2]
Το εκκλησάκι της Παναγίας, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται στην αρχή του λόφου Απατσίνι, απέναντι από την τοποθεσία Αγιά και το Ναό της Αγίας Τριάδας.
Για αρκετά χρόνια παρέμεινε ασυντήρητο και η στατικότητα της δυτικής πλευράς ήταν επικίνδυνη. Το δυτικό μέρος του Ναού είναι χαμηλότερο σε ύψος, από τον κύριο Ναό. Φαίνεται πως προστέθηκε αργότερα και έχει το χαρακτήρα του πρόναου ή νάρθηκα[3].
Σε αντίθεση με τον κυρίως Ναό, η οροφή του είναι επίπεδη και είναι κατασκευασμένη με τον παραδοσιακό Σκυριανό τρόπο, δηλαδή καλαμωτή, ξύλινα δοκάρια και μελαγκί. Ο κυρίως Ναός είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος με ανυψωμένο Ιερό Βήμα.
Το εσωτερικό του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Απατσίνι
Το τέμπλο είναι χτιστό. Η είσοδος βρίσκεται στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα. Εσωτερικά, στον ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος, βρίσκεται εντοιχισμένη ημικυκλική κόγχη που αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα.
Τρεις ακόμη κόγχες μοιράζονται μεταξύ των υπολοίπων του Ιερού Βήματος. Δύο ορθογώνια παράθυρα βρίσκονται στο νότιο του κυρίως ναού και του βήματος.
Το δάπεδο είναι στρωμένο με μοντέρνα εφυαλωμένα[4] πλακάκια.
Ο νάρθηκας διατηρεί τους ξύλινους ορθοστάτες της αρχικής στέγης του. Η στέγη και των δύο μερών είναι επίπεδη καλυμμένη με τσιμέντο.
Εξωτερικά
στη βόρεια και δυτική πλευρά έχει χτισμένα παγκάκια.
Ο νάρθηκας της εκκλησίας της Παναγίας στο Απατσίνι
Η θέση του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Απατσίνι στο χάρτη
[1] Οι αναφορές στο πρόσωπο της Παναγίας από την Καινή Διαθήκη ξεκινούν με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την εμφάνιση στη Μαρία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και την μεταφορά της χαρμόσυνης είδησης ότι είναι η εκλεκτή για να φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού, τον Ιησού Χριστό.
[2] Απατσίνι (Απαγκίνι ή Απατζίνι): απάνεμη τοποθεσία πίσω από το Γηροκομείο της Σκύρου.
Ο απάνεμος τόπος, ο προφυλαγμένος από τους ανέμους, το απάνεμο μέρος . (απ(ο) + άγκειος, απάγκιος -γκειος, α, ο). απαγκιάζω (σκυριανή διάλεκτο απατζάζου<καταφεύγω σε μέρος απάνεμο. Στον Κώδικα Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου αναφέρεται, σελίδα 33 και 69 «εις το απατζίνι». Αρχείο Εγγράφων Σκύρου 64/1581, 58/1630, 49/1776, 137/1802 «Απατζίνι», 48/1752 «Πατζίνι», 88/1680 «Απακίνι», 145/1803, «ταπατσίνι» προικοσύμφωνο του 1735
[3] αποτελεί το τρίτο μέρος ενός χριστιανικού ναού, μετά το ιερό βήμα και τον κυρίως ναό, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο, όπου και είναι ο πρώτος χώρος για τον εισερχόμενο. Πρόκειται για μικρού μήκους χώρο με πλάτος σχεδόν το πλάτος του ναού. Είναι το μέρος εκείνο που κατά την αρχαία Εκκλησία στέκονταν οι κατηχούμενοι, οι μετανοούντες, οι υποπίπτοντες και οι προσκλαίοντες πιστοί.
[4] Υάλωμα καλείται η πρακτικά αδιάβροχη υαλώδης επικάλυψη.
Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Απατσίνι και πίσω στο Μαχαιρά
το μικρό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου και στο δρόμο η Αγία Τριάδα
Η εκκλησία το 2011
Η εκκλησία το 2019
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου