Άγιος
Ιωάννης ο Χρυσόστομος[1]
Η δίχωρη κατασκευή πάνω στο κάστρο, στεγάζει τους δύο από τους Τρείς Ιεράρχες, τον Άγιο Γρηγόριο (στην αριστερή είσοδο) και το Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (στη δεξιά είσοδο).
Θέση: Κάστρο[1] (Τρεις Ιεράρχες)
Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου
εορτάζεται στις 13 Νοεμβρίου.
Επίσης τιμάται η Ανακομιδή των Λειψάνων του στις 27 Ιανουαρίου.
Οι Τρεις Ιεράρχες εορτάζονται στις 30 Ιανουαρίου
Διπλή μονόχωρη καμαροσκέπαστη εκκλησία. Βρίσκεται πάνω στο Κάστρο στη θέση των Τριών Ιεραρχών και συστεγάζεται στο ίδιο κτήριο με την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου.
Εξωτερικά η στέγη και των δύο εκκλησιών είναι επίπεδη και καλυμμένη με τσιμέντο.
Η εκκλησία λέγεται και «Διατρυπτή» (Διατρυπητή), γιατί με ένα μικρό άνοιγμα επικοινωνεί με τον άλλο Ναό του Αγίου Γρηγορίου, που εφάπτεται.
Η είσοδος είναι χωριστή στο δυτικό τοίχο. Η δεξιά είσοδος, όπως βλέπουμε το οικοδόμημα, είναι της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Πάνω από την είσοδο υπάρχει μια τρύπα, για να μπαίνει το φως του ήλιου. Χαμηλά, στη βόρεια και τη νότια πλευρά είναι χτισμένα παγκάκια. Η αψίδα του Ναού είναι ημικυκλική. διατηρώντας ίχνη της αρχικής επένδυσης της στέγης από πέτρινες πλάκες.
Η κόγχη του Ιερού Βήματος (bema) είναι ημικυκλική, συμπληρωμένη από μικρότερη κόγχη, στα βόρεια. Στο εσωτερικό του Ναού υπάρχουν άλλες δύο κόγχες στο βορινό και το νότιο τοίχο.
Το δάπεδο είναι καλυμμένο με κεραμικά πλακάκια. Το τέμπλο είναι χτιστό.
Επίτροποι Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου
1. Στάθης Γεώργιος (Καραμπίνης)
2. Μανδυλαρά Μυρσίνη
3. Φτούλης Ιωάννης
4. Αλεξάνδρου Καλλιόπη
[1] Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, (Αντιόχεια Συρίας, πιθ. 349 - Κόμανα Πόντου, 14 Σεπτεμβρίου 407) γνωστός και ως Ιωάννης της Αντιόχειας, ήταν Έλληνας, Αντιοχέας ρήτορας και συγγραφέας. Χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος. Στα τέλη του 397 κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, η Ενδημούσα Σύνοδος των επισκόπων τον εξέλεξε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: https://el.wikipedia.org και https://www.sansimera.gr
[2] Το κάστρο ήταν η επισκοπική έδρα του νησιού από τα τέλη του 9ου αιώνα, όπως επιβεβαιώνει η ασφαλώς χρονολογημένη επισκοπική εκκλησία. Το κάστρο θα ήταν σίγουρα η έδρα των βυζαντινών πολιτικών αρχών επίσης. Μπορεί να υποτεθεί ότι το άρχων της βυζαντινής ναυτικής βάσης της Σκύρου εγκαταστάθηκε στον κεντρικό οικισμό του νησιού. Ένας αριθμός ανθρώπων (φύλακες, λαϊκοί) ζούσαν επίσης στο κάστρο. Επιπλέον, συμπεραίνεται ότι, οι αρχές του νησιού βρίσκονταν επίσης σε μια ενισχυμένη περιοχή.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου