Θέση: Διασφαή[2] - Καλικρί[3].
[1] Ο Απόστολος Παύλος, γνωστός ως Άγιος Παύλος γεννηθείς ως Σαούλ (Παύλος στα ελληνικά), (Ταρσός, Κιλικία αρχές 1ου αι. 5-15 μ.Χ. – Ρώμη 66-68 μ.Χ.), ήταν Απόστολος και συγγραφέας των μισών περίπου βιβλίων της Καινής Διαθήκης. Ήταν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της πρώιμης εποχής του Χριστιανισμού, υποστηρικτής της παγκοσμιότητας της Διδασκαλίας Του Ιησού. Για τον λόγο αυτό, έλαβε το όνομα «Απόστολος των ἐθνών». Τον μετά μανίας διωγμό των χριστιανών από τον Παύλο ομολογεί ο ίδιος (Γαλ. 1:13, Α' Κορ. 15:9, Φιλιπ. 3:5 εξ.), ενώ το επιβεβαιώνει και ο Λουκάς. Για το γεγονός της μεταστροφής του Παύλου προς το Χριστιανισμό, εκτός από τις αναφορές στις επιστολές (Γαλάτ. 1:13 εξ., Α' Κορ. 11:1, 15:8, Φιλιππ. 3:12, Έφεσ. 3:3), υπάρχουν και τρεις παράλληλες διηγήσεις στις Πράξεις (9:1-29, 22:3-21, 26:9-21).
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Παύλος αποκεφαλίσθηκε χωρίς προηγουμένως να βασανισθεί, καθώς ο νόμος απαγόρευε τους βασανισμούς για τους Ρωμαίους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, έληξε η πολυτάραχη Αποστολική πορεία του Παύλου, μιας κατά γενική ομολογία, από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της Εκκλησίας. (Πηγή: https://el.wikipedia.org)
[2] Διασφάξ: 1. κάθε άνοιγμα που δημιουργήθηκε βίαια, χαράδρα, φαράγγι, βαθιά σχισμή βράχου, ρέμα. 2. χάσμα στη γη.
Ο φιλόλογος Δέφνερ το 1917 το σχετίζει με την αρχαία λέξη «σφαξ», που σημαίνει βαθιά χαρακιά (διασφάξ) και κατ’ επέκταση φαράγγι.
διασφάξ: άγος, ἡ, (διασφάζω): πᾶν ἄνοιγμα βιαίως γινόμενον, σχίσμα, ῥῆγμα, ἰδίως βραχώδης χαράδρα, δι’ ἧς ῥέει ποταμός, ἔν τε τῷ ἑνικῷ καὶ τῷ πληθ., Ἡρόδ. 2. 158., 3.117, κτλ. ΙΙ. Καθόλου.
[3] Καλικρί: πεδινή περιοχή που αρχίζει από το Αχίλλι και τελειώνει στην παραλία της Καλαμίτσας. Έχει μήκος 3.240 μέτρα και πλάτος 2.500 μέτρα. Είναι σαν ένας μικρός ισθμός και το στενότερο σημείο της Σκύρου. Το ετυμολογικό της λέξης πιθανά να προέρχεται από το (Καλή+κρήνη) δηλ. (Καλή πηγή), είτε από το (Καλή+κριθή ) δηλ. Καλό κριθάρι. Στην πεδιάδα αυτή από παλαιότατων χρόνων καλλιεργούνταν σιτηρά και κριθάρι. Αντίθετα στην άλλη πεδιάδα, από το Στρογγυλό μέχρι τη Λιναριά, ευδοκιμούσαν αμπελώνες. Κατά καιρούς γράφεται, όπως φαίνεται και από τους κώδικες του Αγίου Γεωργίου, με διάφορες ονομασίες όπως, Καλληκρή, Καλικρίον, Καληκρί, Καλικρί, Καλλικρίνιον, Καλυκρί.
(Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρίκα
«Σκύρος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και Λατρεία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου