Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: H νέα γενιά του ΚΚΕ



Στο βιβλίο μου αναφέρομαι ξεχωριστά σε στελέχη του ΚΚΕ και του Π.Α.ΜΕ. που συμμετείχαν στην Εκτελεστική Γραμματεία του Π.Α.ΜΕ. Ένα από αυτά, από τους νεότερους τότε, είναι ο Γιάννης Πρωτούλης.



(Απόσπασμα από το βιβλίο μου

«ΠΑΜΕ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ή ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ;»)

       Ο Γιάννης Πρωτούλης, γεννημένος το 1977, και μέλος της ΚΝΕ από το 1992. Είναι εργάτης οικοδόμος με «ένσημα» στην οικοδομή και μέσα από τις πολλές υποχρεώσεις του στην ΚΝΕ καταφέρνει, με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του στο Π.Α.ΜΕ. Παλεύει με συνέπεια για την επίτευξη των στόχων του.  Αργότερα τον Μάρτιο του 2007 αναλαμβάνει Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Εκλέγεται στην Κεντρική Διοίκηση και στο προεδρείο του Συνδικάτου Οικοδομών Αθήνας (1999-2001) και στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στις διοικήσεις (2001-2004, 2004-2007). Στην Εκτελεστική Γραμματεία μπαίνει το 2001. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007,.............
εκλέγεται βουλευτής του ΚΚΕ . Είναι ο πιο νέος ηλικιακά βουλευτής του Κοινοβουλίου. Στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, Φεβρουάριος 2009 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στις εκλογές του 2012 τοποθετείται σε «τιμητική» μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και απομακρύνεται από το Κοινοβούλιο.

Ο Γ. Πρωτούλης διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά. Είναι η νέα γενιά του ΚΚΕ. Έχει καλή ροή του λόγου του και διαθέτει συγκροτημένη σκέψη. Επικοινωνιακά είναι αποδεκτός από ευρύτερο κοινό πέρα από την επιρροή του ΚΚΕ. Είναι συνεσταλμένος χαρακτήρας αλλά αποφασιστικός. Εμπνέει εμπιστοσύνη. Αυτά τα γνωρίζω πολύ καλά δουλεύοντας μαζί του στην Εκτελεστική Γραμματεία του Π.Α.ΜΕ. Όταν τον έπαιρνα τηλέφωνο ήταν πάντα πρόθυμος να ανταποκριθεί. Έχει αγωνιστική καταγωγή και ταξική προέλευση. Είναι εκπρόσωπος της γενιάς των 30-40άρηδων μέσα στο ΚΚΕ και μ’ αυτό το «προσόν» θα μπορούσε να αποτελέσει τη συνέχεια στην ηγεσία του ΚΚΕ. Ο Γ. Πρωτούλης, ένας νέος και δυναμικός αγωνιστής εργάτης θα έπρεπε να διαδεχθεί το Γ. Μαυρίκο στην ηγεσία του Π.Α.ΜΕ. Στην περίπτωση αυτή και ο Γ. Μαυρίκος δε χειρίστηκε σωστά την περίπτωσή του, παρά τη θετική στάση του ίδιου απέναντι στα νέα στελέχη και τη σωστή θέση του στην ανάδειξη νέων στελεχών στο Π.Α.ΜΕ. Προτίμησε να προωθήσει το φίλο του Γιώργο Πέρρο.

Ο Γ. Πρωτούλης θα  μπορούσε να διαδεχτεί την Αλ. Παπαρήγα στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ. Η ίδια η Αλ. Παπαρήγα επιβεβαιώνει σε συνεντεύξεις της την αντικατάστασή της από νέο στέλεχος. Μιλάει περί νέων στελεχών, αλλά ποτέ δεν παραχωρεί την «καρέκλα» της σε αυτά. Η Αλ. Παπαρήγα, χωρίς να το πιστεύει, σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι  «Έχει μια σκασίλα αυτός που περιμένει στις ουρές του ΟΑΕΔ για το ποιος θα είναι γραμματέας του ΚΚΕ. Εμείς δεν κάνουμε επίδειξη. Αυτό θα το καθορίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Έχουμε νέα στελέχη όλων των ηλικιών πάρα πολύ καλά. Δεν πάσχουμε»[1].

  Η ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του ΚΚΕ παραμένει επίκαιρη παρά τις αλλαγές που προέκυψαν στο 19ο Συνέδριο (Απρίλιος 2013). Αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν στην ηλικιακή ανανέωση της ηγεσίας του. Οι ηγεσίες κάποτε πρέπει να ανανεώνονται και να αλλάζουν. Αυτό πρέπει να είναι χαρακτηριστικό των κομμουνιστικών και όχι των αστικών κομμάτων. Το θέμα της αντικατάστασης της Αλ. Παπαρήγα απασχολούσε  από καιρό τον Περισσό πριν την οριστική αντικατάστασή της. Είναι το γεγονός ότι το θέμα της διαδοχής επιχειρήθηκε να τεθεί σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά στελέχη του περιβάλλοντος της «σιδηράς κυρίας» του κόμματος ξέκοψαν κάθε συζήτηση. Μπορεί «η γριά η κότα να έχει το ζουμί, μα η πουλάδα κάνει τον πετεινό και λαλεί».

Όταν έδωσα γραπτά στην οργάνωσή μου πρόταση αντικατάστασης της Αλ. Παπαρήγα και διαδοχής της από νέο στέλεχος, ονοματίζοντας μάλιστα το Γ. Πρωτούλη δέχτηκα τα μανιασμένα πυρά της καθοδήγησης. Κατηγορήθηκα ότι θέτω «ζητήματα εμπιστοσύνης» προς την ηγεσία του ΚΚΕ. Αυτός αποτέλεσε σοβαρό λόγο στοχοποίησής μου. Βρέθηκαν μάλιστα μέλη του ΚΚΕ να υποστηρίξουν πως ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ αντικαθίσταται μόνο μετά από βιολογικό θάνατο. Άλλωστε την ηλικιακή ανανέωση του ΚΚΕ επιβεβαιώνει με σκωπτικό τρόπο και η Αλ. Παπαρήγα σε ερωτήσεις για τις αλλαγές στελεχών στο ΚΚΕ. Σε συνέντευξή της και σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι, «Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι με έναν άλλο γραμματέα δεν θα πήγαινε καλύτερα, δεν μπορεί να πάει καλύτερα το κόμμα. Εγώ το πιστεύω. Το νέο πρόσωπο, ή τα νέα πρόσωπα, πρέπει να είναι, και θα είναι, ικανότερα απ' τα απερχόμενα. Είτε γιατί γεράσαμε τα απερχόμενα, είτε γιατί μπορεί και να κουρκούτιασε και το μυαλό μας, γιατί ξέρετε τώρα, περνώντας τα χρόνια, ου γαρ έρχεται μόνον...Και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ότι δεν είμαι στο ου γαρ έρχεται μόνον»[2].

 Η γενικότερη εκτίμηση και πεποίθηση είναι ότι αποτελεί κατάλοιπο άλλης εποχής ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ να παραμένει δεκαετίες στη θέση του και να μην αλλάζει. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα  στη δημιουργία μιας καθεστωτικής τάξης πραγμάτων, των «αυλικών» και ανεξέλεγκτων μηχανισμών εξουσίας που οδηγούν σε παραβιάσεις των αρχών του, ιδεολογικές υποχωρήσεις από τις μαρξιστικές-λενινιστικές του θέσεις, στην εμφάνιση αυταρχικών φαινομένων και τελικά στην απόρριψη της ιστορίας του. Η Αλ. Παπαρήγα εγκαταλείπει τη θέση της στο 19ο Συνέδριο, με το ΚΚΕ να έχει υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα, να δέχεται σφοδρή κριτική από τους διαφωνούντες, να αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής επιβίωσης  και συρρίκνωσης της πολιτικής και οργανωτικής του απήχησης. Η αντικατάστασή της με ένα νέο στέλεχος δεν έγινε πραγματικότητα. Η γενιά των 60+άνω συνεχίζει το μοναχικό της δρόμο.   Η λύση Γιάννη Πρωτούλη δεν οδηγήθηκε σε αίσιο πέρας.




[1] Εφημερίδα «Το Βήμα», 14 Δεκεμβρίου 2012, ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ: Αλέκα, Έχουμε πολλά νέα στελέχη για να με διαδεχθούν.
[2] Συνέντευξη Αλ. Παπαρήγα στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «Πρώτη γραμμή», 24 Οκτωβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.