Αδύνατο να επιβεβαιωθεί ο «μύθος» ότι, στους οθωμανικούς χρόνους, υπήρξαν 365 εκκλησίες.
Επισημαίνεται ότι σημαντικός παράγοντας, που επηρεάζει την καταμέτρηση και δημιουργεί σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των εκκλησιών, είναι οι δισυπόστατοι και οι τρισυπόστατοι Ναοί.
Δισυπόστατος ή τρισυπόστατος Ναός θεωρείται αυτός που πληροί μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις.
1. Όταν στο Ιερό Βήμα συναντάμε δύο ή τρεις Αγίες Τράπεζες.
2. Όταν υπάρχουν δύο ή τρία κλίτη[1] και το κάθε κλίτος είναι αφιερωμένο σε χωριστό Άγιο.
3. Όταν υπάρχει μία κατασκευή (κτήριο) και δύο μέρη (δισυπόστατος) ή τρία μέρη (τρισυπόστατος), τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με άνοιγμα στον εσωτερικό τοίχο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για την ακρίβεια και αντικειμενικότητα της καταμέτρησης πρέπει επίσης να πάρουμε υπ’ όψη μας ακόμα δύο διαφορετικές παραμέτρους.
1. Στην καταμέτρηση δεν μπορεί, ούτε είναι σωστό, να συμπεριληφθούν οι εκκλησίες ερείπια (Πίνακας 6, σελ. 177).
2. Υπάρχουν επτά (9) δισυπόστατες εκκλησίες και δύο (2) τρισυπόστατες (Πίνακες 7 και 8, σελ. 178). Αυτό συνεπάγεται ότι, στις δισυπόστατες εκκλησίες, ενώ οι άγιοι είναι δέκα οκτώ (18) {9x2=18}, τα κτήρια είναι εννέα (9) και στις τρισυπόστατες εκκλησίες, οι άγιοι, που λατρεύονται είναι έξι (6) {2x3=6}, τα κτήρια είναι δύο (2).
Επομένως εννέα (9) Άγιοι από τις δισυπόστατες εκκλησίες και τέσσερις (4) Άγιοι από τις τρισυπόστατες εκκλησίες, σύνολο δέκα τρεις (13) Άγιοι συστεγάζονται.
Στον (Πίνακα 1 στις σελίδες 162-173) το σύνολο διακόσια είκοσι πέντε (225) που παρουσιάζεται σ’ αυτόν αφορά τους Αγίους και Άγιες, και όχι τα κτίσματα.
Επομένως, αν αφαιρεθούν από τις ενεργές εκκλησίες σα κτίσματα εννέα (9) «κτήρια» των δισυπόστατων Ναών, (18 λατρείες Αγίων που συστεγάζονται) και τέσσερα (4) «κτήρια» των τρισυπόστατων ναών (6 λατρείες Αγίων που συστεγάζονται), τότε οι Ναοί, σαν κτίσματα, είναι διακόσιοι δώδεκα (212) {223-13=212} (Πίνακας 1, σελ. 162-173).
Έτσι, στον (Πίνακα 1 σελ. 162-173) καταγράφονται συνολικά διακόσιοι είκοσι πέντε (225) Άγιοι και Αγίες που λατρεύονται σε διακόσιες δώδεκα (212) {225-13=212} Εκκλησίες (σαν κτήρια).
Συνεπώς σε όλο το Νησί της Σκύρου υπάρχουν διακόσιες δώδεκα (212) εκκλησίες (κτήρια), που βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση.
Αντίστοιχα στις ερειπωμένες εκκλησίες έχουμε σαράντα (40) κτίσματα στα οποία λατρεύονται σαράντα δύο (42) Άγιοι.
Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας (1) τρισυπόστατος Ναός, δύο (2) Άγιοι συστεγάζονται και λατρεύονται με άλλον ένα. (Πίνακας 6, σελ. 177).
Συμπερασματικά, με αυτή την επεξήγηση, οι Ναοί (κτίσματα), μαζί με τους ερειπωμένους Ναούς, είναι διακόσιοι πενήντα δύο (252).
Στο σύνολο αυτό (212) συμπεριλαμβάνονται τα παρεκκλήσια της Αγίας Αικατερίνης και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστριας), που βρίσκονται στη Μονή του Αγίου Γεωργίου.
Επίσης συμπεριλαμβάνονται ο Ναός της Επισκοπής και η Απόδοση Κοίμησης της Θεοτόκου, Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή, στη Σκυροπούλα, αφού παρά τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας του κτηρίου που έχουν δημιουργηθεί, λειτουργείται κανονικά.
Από τις σαράντα δύο εκκλησίες (42) εκκλησίες, που είναι σε ερειπώδη κατάσταση, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν ούτε τα ερείπια αυτών. (Πίνακας 6, σελ. 177).
Αυτό αποδεικνύει και τα όσα αναφέρονται από τους Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Ατέση και Κωνσταντίνο Φαλτάιτς ότι υπήρξαν ναοί, που γκρεμίστηκαν, αλλά στη θέση τους χτίστηκαν άλλοι και κάποιοι άλλοι παρέμειναν ερείπια ή εξαφανίστηκαν.
Με αυτές τις εξηγήσεις είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιβεβαιωθεί ο «μύθος» ότι, τους οθωμανικούς χρόνους, υπήρξαν 365 εκκλησίες, γιατί στη θέση πολλών εκκλησιών που γκρεμίστηκαν χτίστηκαν άλλες και αναπληρώθηκε το κενό των κατεστραμμένων εκκλησιών. Υπολογίζεται ότι περίπου εξήντα (60) περίπου Ναοί του 19ου και 20ου αι. χτίστηκαν στα θεμέλια παλαιοχριστιανικών Ναών.
Μέχρι τις μέρες μας χτίζονται νέες εκκλησίες. Οι εκκλησίες ερείπια δεν ξεπερνούν τις σαράντα δύο (42) καταγραμμένες. Αυτές αποτελούν υπάρχοντα ερείπια, καταγραφές μελετητών-ερευνητών, μαρτυρίες Σκυριανών και αρχεία εγγράφων.
Υπαρκτά είναι τα ερείπια της Παναγίας Κουρνιώτισσας στο Απατσίνι, του Αγίου Σώζοντα στη νησίδα Βαλάξα, της Αγίας Τριάδας στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου του Κάστρου και στο Μελαγκόνι, του Αγίου Δημητρίου στο Παρασπίσι, της Σύναξης της Θεοτόκου στο Νότες .
Ανάλογα λοιπόν με τον Άγιο ή το γεγονός αυτού σε κάθε εκκλησία (μαζί με τις Δισυπόστατες και τις τρισυπόστατες), υπάρχουν:
1. Εκατό δέκα (110) Ιεροί Ναοί, στους οποίους τιμώνται είκοσι δύο (22) Άγιοι. (Πίνακας 2, σελ. 174).
Στην περίπτωση (1) αφαιρούνται δύο (2) «κτίρια» γιατί δύο (2) Άγιοι (Άγιος Χαράλαμπος και Άγιος Φανούριος) συνεορτάζονται με άλλους δύο (2) Αγίους.
Επίσης αφαιρούνται τρία (3) «κτήρια», γιατί τρεις (3) Άγιοι (Αρχάγγελος Μιχαήλ, Άγιος Φανούριος και Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος Τρεκκλήσια συνεορτάζονται με άλλους Αγίους σε Τρισυπόστατους Ναούς.
2. Είκοσι (21) Ιεροί Ναοί, στους οποίους τιμώνται από ένας (1) μεμονωμένος Άγιος. (Πίνακας 5, σελ. 176). Στην περίπτωση (3) αφαιρείται ένα (1) «κτίριο» γιατί ο Όσιος Ευδόκιμος τιμάται στο ίδιο κτίριο με την Αγία Χαριτίνη.
3. Είκοσι δύο (22) Ιεροί Ναοί, όπου τιμώνται επτά (7) γεγονότα[2] της ζωής τεσσάρων (4) Αγίων[3] (Πίνακας 2, σελ. 174).
4. Έξι (6) Ιεροί Ναοί της Αγίας Τριάδας. (Πίνακας 2, σελ. 174).
Σχετικά με τις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε Άγιες διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:
1. Είκοσι επτά (27) Ιεροί Ναοί, στους οποίους τιμώνται επτά (7) Άγιες. (Πίνακας 3, σελ. 175). Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται η Παναγία και οι εννέα (9) Ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στην περίπτωση (1) αφαιρούνται δύο (2) «κτήρια», γιατί δύο Αγίες (Αγία Βαρβάρα και Αγία Αικατερίνη) συνεορτάζονται με αντίστοιχους Άγιους σε δισυπόστατους Ναούς.
2. Είκοσι εννέα (29) Ιεροί Ναοί, όπου τιμώνται πέντε (5) γεγονότα της Παναγίας. (Πίνακας 3, σελ. 175). Στα γεγονότα της Παναγίας περιλαμβάνεται και η Ζωοδόχος Πηγή[4].
Στην περίπτωση (2) αφαιρούνται τρία (3) «κτήρια» γιατί τρία (3) γεγονότα της Παναγίας (Εισοδίων της Θεοτόκου ή Μελικαρού, Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Πάτημα και Γενέσιον της Θεοτόκου Καταπολιανή) συνεορτάζονται με τρεις (3) Αγίους σε δισυπόστατους Ναούς και ένα (1) «κτήριο» γιατί ο Ναός των Εισοδίων Θεοτόκου στα Τρεκκλήσια συνεορτάζεται με τον Ναό της Γέννησης του Χριστού.
3. Δύο (2) Ιεροί Ναοί, όπου τιμάται η Παναγία, ανάλογα με τον τόπο[5], (2 Παναγία η Μυρτιδιώτισσα). (Πίνακας 3, σελ. 175)
4. Από μία εκκλησία έχουν οκτώ (8) μεμονωμένες Άγιες. (Πίνακας 4, σελ. 175). Στην περίπτωση (4) αφαιρείται ένα (1) «κτήριο» γιατί η Παναγία η Υπάρχουσα συνεορτάζεται με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο σε δισυπόστατο Ναό.
Αντίστοιχα στις Αγίες οι εκκλησίες σαν κτίσματα είναι πενήντα εννέα (59) (τρείς Άγιες εορτάζονται σε τρείς δισυπόστατους Ναούς, ένα γεγονός Αγίας σε τρισυπόστατο Ναό με άλλους δύο Αγίους και τρία γεγονότα Αγίων σε τρείς δισυπόστατους Ναούς με άλλους τρείς
Αγίους) {66-7=59} (Πίνακας 3, σελ. 175).
Δηλαδή (153) Ναούς (κτήρια) (Πίνακας 2, σελ. 174) στους Αγίους και (59) Ναούς (κτήρια) στις Άγιες (Πίνακας 3, σελ. 175) = Σύνολο διακόσοι δώδεκα (212) Ναοί) (κτήρια) {153+59=212}.
Συνολικά λοιπόν, στη Σκύρο με τις διάσπαρτες διακόσιες δώδεκα (212) εκκλησίες (κτήρια), τιμώνται πενήντα εννέα (55) Άγιοι και Άγιες (σαράντα τρεις (43) Άγιοι, δέκα πέντε (15) Άγιες) της Ορθόδοξης Εκκλησίας. (Πίνακες 2 σελ. 174, Πίνακας 3 σελ. 175, Πίνακας 5 σελ. 176 και Πίνακας 4 σελ.175) και η Αγία Τριάδα η οποία εορτάζει του Αγίου Πνεύματος.
Μαζί με τις εκκλησίες ερείπια έχουμε διακόσιους πενήντα τέσσερις (254) Ναούς (κτήρια).
Σχετικά με τις σαράντα δύο (42) ερειπωμένες εκκλησίες υπάρχουν:
1. Είκοσι ένας (21) Ιεροί Ναοί κτήρια, (Πίνακας 6, σελ. 177) στους οποίους τιμώνται είκοσι τρεις (23) Άγιοι και Αγίες. Ένας Ναός είναι τρισυπόστατος (1 κτήριο = τρείς Άγιοι).
2. Εννέα (9) Ιεροί Ναοί της Παναγίας, όπου στους τέσσερις (4) τιμούνται τρία (3) γεγονότα της. (Πίνακας 6, σελ. 177).
3. Δύο (2) Ιεροί Ναοί της Αγίας Τριάδας (Πίνακας 6, σελ. 177).
4. Έξι (6) Ιεροί Ναοί της Αγίας Παρασκευής.
5. Τέσσερις (4) Ιεροί Ναοί της Γέννησης του Χριστού.
Σήμερα στη Σκύρο υπάρχουν:
1. Τρείς (3) ενοριακές εκκλησίες.
2. Ένας Μοναστηριακός Ναός (Άγιος Γεώργιος). Τελούνται θείες λειτουργίες με εναλλακτικό τρόπο στον Άγιο Γεώργιο και στο Ναό της Παναγίας της Αρχοντοπαναγιάς.
3. Εβδομήντα πέντε (75) εκκλησίες και παρεκκλήσια στο οικιστικό σύνολο (που αποτελείται από κατοικίες).
4. Τέσσερις (4) Μοναστηριακοί Ναοί (ένα (1) ησυχαστήριο).
5. Εκατό σαράντα δύο (142) εξωκλήσια.
Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ανήκουν οι εκκλησίες του Άγιου Γεωργίου στο Μετόχι, του Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Καμαντού, τα παρεκκλήσια της Ευαγγελίστριας και της Αγίας Αικατερίνης, του Άγιου Μόδεστου στις Μεγάλες Μάντρες, του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, στα Παγιά, του νεότερου Ναού του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη της Κοπρισιές (1989) και του Αγίου Αντρέα στην Ατσίτσα.
[1] (αρχιτεκτονική) ο επιμήκης χώρος ανάμεσα σε δύο κιονοστοιχίες ή σε κιονοστοιχία και τοίχο σε κτήρια ρυθμού βασιλικής
[2] Μετάσταση Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Αποτομή κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Μεταμόρφωση του Σωτήρος,, Υπαπαντή του Κυρίου, Ύψωση Τιμίου Σταυρού, Άγιος Γεώργιος (Ανεύρεση Λειψάνων)
[4] Η εορτή είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στην Παναγία Θεοτόκο. Η εορτή είναι την Παρασκευή της Διακαινησίμου (την πρώτη βδομάδα μετά το Πάσχα). Ονομάζεται δε έτσι, σύμφωνα με τη θρησκεία μας, γιατί γέννησε τη Ζωή, δηλαδή το Χριστό.
[5] Ιεροί Ναοί όπου τιμάται η Παναγία ανάλογα με τον τόπο.
Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, Παναγία η Υπάρχουσα η Ιεροσολυμίτισσα